Naslovna > Vijesti > Novi standardi u premijum segmentu teretnih vozila

Mercedes-Benz Actros

Novi standardi u premijum segmentu teretnih vozila

Actros L – najveći i najluksuzniji model u liniji Actros vozila – nudi mnoštvo mogućnosti i detalja u opremi koje obezbjeđuju opuštenu vožnju, ugodan boravak i efikasan rad...

Bez obzira da li se radi o efikasnosti, bezbjednosti ili udobnosti, Mercedes-Benz Actros postavlja visoke standarde za kamione u sektorima prevoza na dugim relacijama i za veliki terete od 1996. godine. Posljednja generacija Actrosa, od 2018. godine, kontinuirano postavlja nove prekretnice sa mnoštvom inovacija na polju digitalizacije, umrežavanja i bezbjednosti. Inovacije poput Multimedia Cockpit-a, MirrorCam-a, funkcije djelimično automatizovane vožnje i poboljšani bezbjednosni sistemi osiguravaju da Actros ispuni sve rastuće zahtjeve drumskog prevoza, uz održivu podršku vozaču u izvršavanju njegovih zadataka. Nakon lansiranja dva nova modela 2021. godine – Actros F, koji ima fokus na funkcionalnost i ograničene serije Actros Edition 2 – Mercedes-Benz Trucks sada predstavlja Actros L, najveći i najluksuzniji model ove uspješne serije modela. Ovaj kamion sa konvencionalnim dizel motorom može se naručiti širom Evrope od 1. jula 2021. godine, a u proizvodnju kreće u novembru 2021. godine.

 

 


„Kada smo razvijali Actros L, posebno smo se fokusirali na udobnost za vozača, bezbjednost, povezanost i ukupne troškove za vlasnika kako bismo stvorili dodatne benefite u ovim aspektima za naše kupce i njihove vozače“, kaže Andreas von Wallfeld, Direktor marketinga, prodaje i usluga u firmi Mercedes-Benz Trucks. Zahvaljujući bliskom dijalogu sa kupcima, postoji jasna slika o tome šta kupci žele od premijum kamiona kako za svoju kompaniju, tako i za svoje vozače. “I upravo smo se tim zahtevima pozabavili kod modela Actros L. Kao rezultat toga uspjeli smo da dizajniramo i konfigurišemo naš novi vodeći model, prema odgovarajućim visokim standardima”, naglašava von Wallfeld.

 

 


I sa modelom Actros L, kompanija Mercedes-Benz Trucks sistematski sljedi svoj cilj da pomogne da se drumski saobraćaj učini što bezbjednijim, korišćenjem aktivnih sistema za pomoć, a time čini još jedan korak bliže ostvarenju svoje vizije za vožnju bez saobraćajnih nezgoda. O tome svjedoče ne samo sistemi Lane Keeping Assist, Proximity Control Assist i inovacija MirrorCam, koja mijenja glavna i širokougaona ogledala, već i mnoštvo drugih uređaja koji doprinose bezbjednosti. Sa svim sistemima pomoći, kompanija Mercedes-Benz Trucks želi da pruži podršku vozaču što je više moguće u okviru granica mogućnosti sistema. Međutim, kako zakon propisuje, vozač ostaje u potpunosti odgovoran za upravljanje vozilom u svakom trenutku.

 

 


U kombinaciji sa ovim sistemima za pomoć, impresivan je i pametni sistem za upravljanje vožnjom i pogonom vozila, Predictive Powertrain Control (PPC). Ovaj sistem može uzeti u obzir topografiju, tok puta i saobraćajne znake u određenim situacijama. To znači da se mogu izbjeći nepotrebna kočenja, ubrzavanja i promjene stepena prenosa. Uz pomoć PPC Sistema, najnovija generacija Actrosa troši do 3 procenata manje dizela na autoputevima od vozila koja nisu opremljena ovim sistemom, dok na regionalnim putevima ušteda može biti i do 5 procenata. Što se efikasnosti potrošnje goriva tiče, novi Eco-Support displej u Multimedia Cockpit-u pomaže vozaču da primjeni što ekonomičniji stil vožnje.

Datum objave: 22/06/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook