Naslovna > Automobili > Alfa Romeo > Tonale > Novi SUV debituje u septembru

Alfa Romeo Tonale

Novi SUV debituje u septembru

Italijanski brend potvrdio je dolazak novog SUV-a naziva Tonale koji bi trebalo da debituje u septembru ove godine, dok je prodaja planirana za februar naredne godine…

Iako se radi o izvrsnim automobilima, Giulia i Stelvio nisu u potpunosti opravdali očekivanja Alfa Romea, naročito ako se uzme u obzir da je FCA grupacija izdvojila milijardu dolara za razvoj Giorgio platforme. Nedavno je i posljednja Giulietta sišla sa proizvodne trake, baš kao i sportski 4C model. Zbog ne tako sjajne situacije unutar kompanije, italijanskom brendu je prijeko potreban novi model koji će igrati u velikim ligama zajedno sa Njemcima. Upravo iz tog razloga velika očekivanja su usmjerena ka novom kompaktnom crossoveru modelu Tonale, koji je u konceptnom izdanju prikazan još prije gotovo dvije godine.

 

 


Novi SUV bi trebalo da debituje u septembru, dok će prodaja krenuti od februara 2022. godine. Vjeruje se da zadržava oko 90% izgleda izloženog modela, a najznačajnije promjene dolaze u vidu većih prednjih svjetlosnih jedinica uz nove bočne retrovizore. Što se tiče pogonskih jedinica, Tonale navodno pozajmljuje motore od Jeep Renegadea, gdje će se između ostalih naći i plug-in hibridni pogonski sistem sa oko 250 KS. Za sada nije poznato da li će se pojaviti i performantna Quadrifoglio verzija, ali kako prenose lokalni mediji najsnažnije izdanje za sada nije na listi prioriteta. Tonale nije jedini novi crossover na dnevnom redu Alfa Romea jer se 2022. godine očekuje i Brennero kao sestrinski model sljedeće generacije Fiata 500X i Jeep Renegadea.

Datum objave: 04/01/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook