Naslovna > Automobili > Nissan > X-Trail > Novi SUV izlazi 6. septembra

Nissan X-Trail

Novi SUV izlazi 6. septembra

Za novi X-Trail, Nissan je uzeo list iz najnovije Qashqaijeve knjige stilova, pri čemu je SUV dobio istu V-Motion rešetku i tanka prednja svjetla kao i njegov manji brat, zajedno s velikim zadnjim svjetlima...

..Nissan je najavio da se sprema da otkrije verziju nove generacije X-Trail SUV-a na evropskom tržištu, a trebalo bi da debituje 6. septembra i pratiće novi Qashqai na Nissanovoj CMF-C platformi. Nova platforma znači da će po prvi put biti dostupan kao hibrid, ali će se i dalje boriti protiv tradicionalnih rivala kao što su Kia Sorento, Peugeot 5008 i Škoda Kodiaq. Vrhunski modeli će takođe dolaziti sa tri reda sjedišta, što bi trebalo pomoći da se razlikuje od Qashqaija sa samo pet sjedišta.

 

 

 


Još nije poznato po čemu će se novi X-Trail razlikovati od japanske verzije, koja je već otkrivena. Prva i druga generacija X-Traila imale su različite prednje i zadnje strane na  domaćem tržištu od modela koji se prodaju u Evropi, ali odlazeći automobil treće generacije u Evropi je skoro identičan automobilu na japanskom tržištu. Kupcima X-Traila u Evropi će biti ponuđena nova hibridna tehnologija i to će biti jedina opcija za pogon. Nissanov e-Power hibridni sistem kombinuje 1,5-litarski četvorocilindarski benzinski motor sa turbo punjačem sa kompaktnom baterijom i električnim motorom za isporuku 184 KS i 330 Nm obrtnog momenta.

 


Malo je komplikovaniji od sistema koji se nalaze u hibridima kao što je Toyota Prius, jer benzinski motor nikada ne pokreće točkove direktno. Umjesto toga, djeluje kao generator, neprestano dopunjavajući bateriju, koja zatim šalje snagu električnom motoru. Ova postavka osigurava da benzinski motor uvijek radi sa svojom optimalnom efikasnošću, što pomaže u smanjenju emisija i potrošnje goriva. Nissan takođe kaže da sistem pruža iskustvo vožnje slično onom kod električnog automobila, sa trenutnim obrtnim momentom od elektromotora.

 


Neće postojati čisto električna verzija X-Traila, ali Ashwani Gupta, Nissanov glavni operativni direktor, komentarisao je važnost automobila u Nissanovoj strategiji elektrifikacije. „Imajući ovo na umu, elektrifikujemo glavne modele, a X-Trail za japansko tržište postaje namjenski e-Power [hibridni] model sa opcijom e-4ORCE. Novi X-Trail će igrati važnu ulogu u vođenju naše elektrifikacije.” Uz varijantu pogona na dva točka, postojaće i verzija X-Traila sa izborom pogona na sva četiri točka. Nazvan 'e-4ORCE', nudi specifične postavke pogona za snijeg, šljunak i blato. Nissan vjeruje da će dati još više off-road sposobnosti u kombinaciji s e-Powerom - zahvaljujući velikom obrtnom momentu od elektromotora i finijoj kontroli snage ove komponente u poređenju s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem.

Datum objave: 01/08/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook