Naslovna > Automobili > Volkswagen > Tiguan > Novi Volkswagen Tiguan

Premijera u Bosni i Hercegovini

Novi Volkswagen Tiguan

Generalni zastupnik za marku Volkswagen u Bosni i Hercegovini, PorscheBH, na bh. sceni premijerno je predstavio novi Volkswagen Tiguan za 2016. godinu. Novi modeli sa bogatom opremom, koji pružaju jedinstveno off-road i on-road iskustvo su predstavljeni prigodnim programom u ugođaju Zemaljskog muzeja u Sarajevu ...

Novi Tiguan pruža izbor turbo-punjenih TSI benzinskih i TDI dizel motora koji zadovoljavaju Euro 6 norme. Najjači benzinski motor posjeduje maksimalnu snagu od 220 KS i 163 kW, dok kod dizel verzije prednjači motor od 240 KS i 176 kW. Sistem 4Motion je opcija kojom  Tiguan osvaja on-road i off-road terene sa četiri načina vožnje: Onroad, Snow, Offroad i Offroad Individual. Napredniji modeli su opremljeni 4Motion sistemom sa petom generacijom Haldex kvačila. Opcioni „off-road“ paket Tiguan 4Motion se od regularnog modela izdvaja sposobnošću da savlada nagib od 25,6 stepeni. 

 

Modeli za 2016. godinu su 60 mm duži i 30 mm širi od svojih prethodnika. Veličina novih modela se ogleda i u međuosovinskom rastojanju koje je poraslo za 77 mm, a prostor za koljena putnika na zadnjim sjedištima je za 29 mm duži nego ranije. Prtljažnik također omogućava veći prostor, sa maksimalnom zapreminom od 1.665 litara. I pored povećanih dimenzija koje omogućavaju veću udobnost pri vožnji, ovogodišnji Tiguan je 50 kilograma lakši u odnosu na modele iz 2015. godine. Bezbjednost putnika je još jedna istaknuta karakteristika novog Tiguana. U sva vozila su kao standardna oprema ugrađeni savremeni sigurnosni sistemi kao što su detekcija pješaka i autonomno kočenje u slučaju opasnosti od  direktnih, ali i sekundarnih sudara.

 

Enterijer krase kožni materijali i velika zapremina prostora, čime odgovara zahtjevima porodičnog i poslovnog života. Napredniji paketi Comfortline i Highline imaju displej u boji, veličine osam inča sa navigacijom i podrškom za iOS i Android sisteme. PorscheBH je u prijatnoj atmosferi  Zemaljskog muzeja predstavio off-road i on-road  Tiguan modele koji će biti dostupni u ovlaštenim zastupništvima po cijenama od 43.900 KM do registracije.
Marka Volkswagen je tradicionalno povezana sa istorijom, ekonomijom i kulturom u Bosni i Hercegovini i dio je kolektivne svijesti. Kao takav, Volkswagen ulaže napore da unaprijedi i održi svoju aktivnu ulogu u bh. društvu.  Direktor Porsche BH, Senad Olovčić i predstavnici Volkswagena su tim povodom sinoć v.d. direktoru Zemaljskog muzeja, Mirsadu Sijariću, uručili ček u iznosu od 10.000 konvertibilnih maraka kako bi podržali rad jedne od najznačajnijih bh. kulturno-istorijskih institucija.  

Datum objave: 31/05/2016
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook