Naslovna > Automobili > Volkswagen > I.D. Serija > Novi Volkswagenov električni SUV
FOTO GALERIJA (6)

VW ID.4

Novi Volkswagenov električni SUV

Volkswagen je otkrio svoj svoj novi električni terenac sa pet sjedišta pod oznakom ID.4...

Novi model se bazira na MEB modularnoj platformi i nudiće se kupcima sa dva kapaciteta baterija – od 52 kWh i 77 kWh. Međutim, u početku će biti dostupni samo modeli sa većim kapacitetom baterije, dok će slabija varijanta stići na tržište tokom naredne godine. Ulazni model sa manjim baterijskim kapacitetom omogućava autonomiju od 360 kilometara sa jednim punjenjem. Pogonsku jedinicu predstavlja električni motor od 148 ili 170 KS sa pogonom na zadnju osovinu.

 

 

Varijanta sa većom baterijom od 77 kWh prema riječima proizvođača omogućava autonomiju od 520 kilometara sa jednim punjenjem. Električni motor od 204 KS prenosi ukupnu snagu na zadnju osovinu i omogućava ubrzanje od nule do 100 km/h za 8,5 sekundi i maksimalnu brzinu od 160 km/h. VW će takođe nuditi ovaj model sa slabijim motorom od 179 KS, dok je potvrđen i izlazak varijante sa pogonom na sva četiri točka. Za sada još uvijek nije potvrđen dolazak varijante sa oznakom GTX sa pogonskom jednicom iz Škode Enyaq vRS od 306 KS sa prenosom na obe osovine koja omogćava sprint od nule do 100 km/h za samo 6,2 sekunde.

 

 

 

Što se tiče punjenja baterija biće dostupne tri varijante. Modeli sa manjim baterijama bi trebali imati standardno punjenje od 50kW i snažnije opcionalno od 100 kW, dok bi modeli sa baterijom od 77 kW trebali biti dostupni sa punjačima od 125 kW koji mogu napuniti bateriju na autonomiju od 320 kilometara za samo pola sata.

 

Kontrolna tabla je pozajmljena od manjeg hatchback modela ID.3. Tanka centralna konzola sa držačima za čaše se nalazi nisko između vozača i suvozača, dok je kontrolna tabla definisana sa ugaonim otvorima i linijama. Najistaknutije karakteristike su centralni infotainment sa ekranom od 10 i 12 inča u većim specifikacijama opreme i mali digitalni instrument panel. Tu je naravno i novi sistem glasovnih komandi pod nazivom Hello ID. ID.4 donosi novi head-up displej koji može projektovati 3D grafiku na vjetrobransko staklo, što je od velike pomoći kada se radi o navigacionom sistemu.

 

 

 

ID.4 je dostupan sa adaptivnim ovjesom i dinamičkom kontrolom šasije. Pomoć pri zadržavanju u voznoj traci i automatsko kočenje u slučaju nužde će biti standardni dio opreme dok će se adaptivni tempomat i najnovija verzija VW poluautonomne asistencije u vožnji biti dostupne opcionalno.

 

VW je za evropsko tržište potvrdio dolazak dvije verzije ID.4, a obje će koristiti bateriju od 77 kWh i elektromotor od 204 KS. Cijena će se kretati od 49.950 eura za model ID.4 1st Edition i 59.950 eura za model ID.4 1st Edition Max, dok će kasniji modeli ID.4 sa baterijom od 52 kWh koštati oko 38.200 eura po jedinici.

Datum objave: 24/09/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook