Naslovna > Automobili > Peugeot > 5008 > Novo lice porodičnog SUV-ja

Peugeot 5008

Novo lice porodičnog SUV-ja

Redizajnirani porodični SUV model 5008 se odlikuje brojnim tehlološkim unaprijeđenjima i dizajnerskim osvježenjima....

Najistaknutije izmjene Peugeota 5008 se mogu vidjeti na karoseriji, jer sada ovaj SUV dijeli iste „crte lica“ sa modelima 208 i 508, odnosno veliku masku hladnjaka bez okvira i sličan oblik prednjih svjetlosnih grupa. U kabini je sada revidirani infotaiment sistem sa unaprijeđenom verzijom 12,3-inčnog instrument klastera i potpuno novim 10-inčnim ekranom za aplikacije koji kontroliše sve unutrašnje funkcije automobila. Infotaiment ekran sadrži niz od sedam „klavirskih“ tipki koje olakšavaju pristup funkcijama kao što su navigacija, kontrola klime i mediji.

 

 

 

Tehnološke nadogradnje uključuju unaprijeđeni sistem pomoći zadržavanja u traci i autonomno kočenje u slučaju nužde i novi adaptivni tempomat koji se može automatski zaustaviti i ponovo pokrenuti vozilo u gustom saobraćaju. Peugeot je takođe nadogradio svoj sistem prepoznavanja saobraćajnih znakova, uključujući i upozorenja za jednosmjerne sisteme i zone sa zabranom preticanja. Od sada je dostupan i Peugeotov sistem noćnog nadzora, čija tehnologija koristi infracrveni senzor za otkrivanje pješaka i životinja na udaljenosti do 250 metara ispred vozila pri slabom osvjetljenju, a slika se prikazuje na digitalnom instrument pokazivaču.

 

 

 

Peugeot je takođe restruktuisao nivoe opreme za novi 5008 i u ponudi su varijante Active, Allure i GT. Njihove specifikacije se mogu pojačati dodavanjem određenih paketa opcija koje donose niz kozmetičkih i tehnoloških poboljšanja u zavisnosti od nivoa opreme. U ponudi je takođe i Black Pack za model 5008 koji zamjenjuje standardnu prednju masku, vanjske dodatke i krovne nosače za posebne u sjajno crnoj nijansi. Opcionalni paket takođe dodaje i set crnih 19-inčnih aluminijumskih naplataka i satenski crne oznake.

 

Kao i odlazeći model, redizajnirani 5008 raspolaže sa četiri pogonske jedinice, dvije benzinske i dvije dizelske. Kupci mogu birati između 1,2-litarsko trocilindarskog agregata od 130 KS ili 1,6-litarskog četvorocilindraša od 180 KS. Oba agregata mogu biti opremljena osmostepenim automatskim ili šestostepenim manuelnim mjenjačem. Što se tiče dizelskog pogona, na raspolaganju je 1,5-litarski ili dvolitarski četvorocilindraš. Agregat manje zapremine raspolaže sa 130 KS, dok veći isporučuje 180 KS. Kao i kod benzinaca dostupan je osmostepeni automatski ili šestostepeni manuelni mjenjač.

 

Cijene redizajniranog Peugeota 5008 još nisu objavljene, a u evropske salone bi trebao stići do kraja ove godine.

Datum objave: 03/09/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook