Naslovna > Automobili > Chevrolet > Spark > Od 11 malih automobila samo jedan siguran

Test sigurnosti

Od 11 malih automobila samo jedan siguran

Od malenih automobila na testu sigurnosti nalošije su se pokazali Honda Fit i Fiat 500...

Veliki broj malenih automobila izuzetno je loše prošla na sudarima testova američke neprofitne organizacije Insurance Institute for Highway Safaty. Prema njihovim riječima, od jedanaest automobila koji su testirani, jedni koji je ocjenjen kao siguran, koji je dobio prihvatljivu ocjene, jeste gradski mališan, Chevrolet Spark.

 

Od jedanaest malenih automobila koji su se našli na ovom testu, najlošije su prošli Gonda Fit i Fiat 500, kod kojih se prostor vozača pokazao ozbiljno ugrožen. Kod Hondinog Fit modela glava lutke nije uopšte ostala u kontaktu sa prednjim zračnim jastukom, dok su se kod Fiata 500 vrata vozača otvorila prilikom kontakta sa preprekom.

 

Najprihvatljiviju ocjenu dobio je Chevrolet Spark, jer je kretanje lutke bilo prilično dobro kontrolisano, a povrede su bile niske. Pored ova tri automobila, na testu su se još našli Ford Fiesta, Toyota Yaris, Mini Cooper, Nissan Versa, Toyota Prius, Mazda 2, Kia Rio, Mitsubishi Mirage i Hyundai Accent.

 

Radi se o testu koji je uveden 2012. godine a u njemu se ispituje šta se događa kada se pojedini automobil uglom prednjeg dijela zabije u drugi automobil, stub i slično. Prilikom testa sudara, 23% prednjeg dijela automobila na vozačevoj strani zabije se u čvrstu prepreku pri brzini od oko 65 km/h.

Datum objave: 25/01/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook