Naslovna > Automobili > Peugeot > 308 > Od sada dostupan i na domaćem tržištu

Peugeot 308

Od sada dostupan i na domaćem tržištu

Novi 308 privukao je veliku pažnju javnosti kada je prošle godine prvi put prikazan, a sada je predstavljen i za domaće tržište, gdje će potencijalne kupce pokušati privući modernim dizajnom, savremenim tehnološkim rješenjima, te dobro odmjerenom početnom cijenom od 37.268 KM…

Na valu sjajnog komercijalnog uspjeha ostvarenog u segmentu kompaktnih limuzina i nakon više od 7.000.000 prodanih vozila koja su mu donijela 42 međunarodne nagrade, uključujući Automobil godine 2014. godine, Peugeot je za domaću javnost predstavio potpuno novi 308. U snažnom i privlačnom dizajnu novi 308 krasi snažan i privlačan dizajn s odlikama visoke klase, u kojem se ističe novi logo brenda. Novi 308 dobio je i promjene kada su dimenzije u pitanju. Međuosovinski razmak produžen je za 55 mm zbog čega će putnici na zadnjoj klupi pronaći više mjesta. 20 mm niža visina zajedno s mekšim dizajnom nosa vizuelno produžuje poklopac motora.

 

 


Kako bi se ispunili ciljevi u pogledu aerodinamičke učinkovitosti, promjene su se radile ispod kože. Uložen je veliki trud u pogledu optimizacije strukture vozila. Stražnji dio strateški je oblikovan za postizanje boljih aerodinamičkih performansi uzevši u obzir optimalne tačke prolaska za siluete limuzine na testu u zračnom tunelu. Stoga je karakteristična linija kora prekazi stražnjim dijelom vozila usklađena s tom optimalnom aerodinamikom, baš kao i završna linija na vrhu krova zbog koje je novi Peugeot 308 dobio karakterističan dugi spojler.

 


Prednja svjetla izvedena su u LED tehnologiji već od prvog nivoa opreme. Stanjena i pomno oblikovana svjetla ističu dinamičan izgled i identitet koji odlikuju novi 308. U njihovom produžetku su dnevna svjetla u obliku kuke na prednjem odbojniku. Ovaj svjetlosni potpis savršeno se uklapa u trenutačni stil brenda, a prepoznatljiv je već na prvi pogled, bilo danju bilo noću. U verzijama GT/GT Pack Full LED prednja svjetla još su tanja i opremljena su tehnologijom Peugeot Matrix LED.  Stražnja svjetla izvedena su u Full LED tehnologiji i u obliku su triju linija koje stvaraju moderan svjetlosni potpis karakterističan za marku. Novi 308 biće dostupan u 7 boja: zelena Olivine, plava Vertigo, crvena Elixir, bijela Perle Nacre, bijela Banquise, siva Artense i crna Perla Nera.


Što se tiče enterijera tu glavnu ulogu ima Peugeotov i-Cockpit koji sa svakom generacijom dodatno obogaćuje i modernizira. Digitalna instrument ploča dolazi na 10-inčnom digitalnom zaslonu i to od Active opreme. Sa druge strane multimedijalni ekran standardno dolazi na 10 inča, a smješten je nešto niže od digitalne instrument ploče, čineći tako ergonomiju na visokom nivou. Počevši od opreme Allure, novi 308 uvodi virtuelne i-prekidače koji su u potpunosti podesivi i mijenjaju fizičke komande klima uređaja.

 


Novi 308 opremljen je i najnovijim sigurnosnim sistemima koji upotpunjuju ponudu tehnologije ugrađene u vozilo. Sa paketom Drive Assist 2.0 ide se korak dalje prema poluautonomnoj vožnji. Sastoji se od prilagodljivog tempomata s funkcijom Stop & Go i sistema za održavanje vozila u voznoj traci, a tu je i nekoliko novih funkcija.


Što se tiče pogonske ponude, Peugeot je ponudio dva benzinska, jedan dizelski, te dva hibridna motora. Benzinci su zapremine 1.2 litare a dolaze u rasponu snaga od 110 do 130 KS i mogućnošću izbora između manuelnog i automatskog mjenjača. Predstavnik dizela je 1,5 litreni agregat sa 130 KS, a može biti uparen sa oba tipa mjenjača. Hibridne opcije dolaze u kombinaciji benzinskog PureTech motora od 150 ili 180 KS i električnog motora od 81kW povezanih sa automatskim e-EAT8 mjenjačem, te nude ukupnu snagu od 180 odnosno 225 KS.

 


Novi 308 na tržištu Bosne i Hercegovine kreće od 37.268 KM koliko treba izdvojiti za model sa početnim Active paketom opreme i 1.2 PureTech benzincem od 110 KS. Prati ga snažniji model sa 130 KS i cijenom od 38.760 KM. Posebno interesantan će sasvim sigurno biti 1.2 PureTech benzinac od 130 KS ali sa Allure paketom opreme te će za njega biti potrebno izdvojiti 43.271 KM. Najpovoljnija dizelska opcija kreće od 40.807 KM. Vrh ponude rezervisan je za GT i GT Pack nivoe opreme koji u benzinskim varijantama kreću od 49.517 KM. Tehnološki najmodernije opcije svakako su hibridni sklopovi koji u verziji od 180 KS kreću od 69.475 KM.


Peugeot očekuje da će na domaćem tržištu prodati oko 75 vozila novog 308, dok se naredne godine očekuje da se ta cifra popne na 100 primjeraka. Ono što je takođe važno napomenuti u doba kada nas je zahvatila kriza oko proizvodnje mikro čipova jeste da se prilikom narudžbe novog 308 neće čekati duže od 3 do 4 mjeseca, što bi svakako trebalo da bude dodatni plus pri izboru modernog i atraktivnog autombila na domaćem tržištu

Datum objave: 08/03/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook