Naslovna > Automobili > Citroen > DS4 > Od sada i kao crossover

DS4

Od sada i kao crossover

Sa redizajnom, DS4 je izgubio prefiks Citroen u imenu, ali i dobio potpuno novu crossover verziju...

Nakon luksuzne petovratne limuzine, DS5 i kompaktni DS4 model su izdvojeni iz Citroenove game. Podsjećamo da je ovo drugi korak u nastojanju francuskog proizvođača da stvori svoj luksuzni podbrend, čiji će automobili u budućnosti na prednjoj maski nositi isključivo DS znak. Uz redizajn osnovnog hatchbacka DS4 je dobio i Crossback verziju, koja se svrstava u takozvanu crossover klasu. To su automobili sa blago povišenim vješanjem i robustnim off-road dizajnom, ali bez ozbiljnih terenskih ambicija. U okviru redizajna DS4 je dobio nova svjetla, branike i saćastu masku hladnjaka na kojoj je sada samo stilizovani DS znak. Veliki broj kupaca prethodnog modela nije bio zadovoljan ponudom karoserijskih boja. Sa redizajnom je ispravljena ta  „nepravda“, pa će se DS4 sada moći dobiti u čak 38 različitih nijansi, od kojih su dvije dvobojne.

 

Redizajn je zahvatio i enterijer. Prvi na udaru se našao upravljač. Rasterećen je uklanjanjem šest daljinskih komandi, koje su se do sada nalazile u njegovom donjem dijelu. U serijskoj opremi našao se i start/stop sistem. Svi  motori se, umjesto ključem, sada pokreću pritiskom na prekidač iza mjenjača. U najbogatijim paketima opreme sada će se naći novi 7-inčni, na dodir osjetljivi ekran. Unapređena je i multimedija, što je omogućilo smanjenje broja komandi audio sistema na centralnom grebenu. Funkcije klasičnih prekidača prenesene su na ekran. Velika očekivanja Francuzi imaju od novog DS4 Crossback modela. Off-road šminka je u trendu i još uvijek tražena roba u svim klasama. U odnosu na standardni model Crossback ima 30 mm više vješanje, što mu omogućava lakše savladavanje viših prepreka i penjanje po ivičnjacima, ali i bezbrižnije kretanje po neasfaltiranim putevima. Blatobrani su zaštićeni nelakiranom crnom plastikom, a u istoj boji su i centralni dijelovi branika. Dva crna plastična detalja nalaze se na mjestu spoja prednjeg branika i maske hladnjaka. U crnoj boji su i krovni spojler, nosači, te bočni retrovizori.

 

Motori

Od 120 do 210 KS

Pogonska gama je fino dorađena, kako bi se spustila prosječna potrošnja i povećala efikasnost svih agregata. Tako je PureTech 130 S&S benzinac sa 130 KS i 230 Nm postao 9% snažniji nego do sada, a za čak 44% je povećan njegov obrtni momenat u poređenju sa prethodnim VTi benzincem sa 120 KS. U sredini benzinske palete je THP 165 S&S turbo agregat sa 165 „konja“ i 240 Nm, koji se kombinuje sa novim šestobrzinskim automatikom. Na vrhu benzinske ponude nalazi se THP 210 S&S, sa 210 KS i 285 Nm. Ovaj agregat se neće nuditi u Crossback modelu. Bazni dizeleš je BlueHDi 120 S&S sa 120 KS i 300 Nm, koji se može kombinovati sa šestobrzinskim ručnim i automatskim mjenjačima. Iznad njega su još Blue HDi 150 S&S sa 150 KS i 370 Nm ili 

Datum objave: 22/10/2015
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook