Naslovna > Automobili > Audi > A3 > Od sada u zvaničnoj ponudi

Audi A3 2020

Od sada u zvaničnoj ponudi

Audi je diskretno objavio cjenovnik i specifikacije četvrte generacije modela A3 na svojoj zvaničnoj stranici. Novi model je od sada dostupan za narudžbe u hatchback i limuzinskoj varijanti...

Audi je prilagodio stajling modela A3, tako da je on sada u skladu sa željema kupaca koji preferiraju dizajn superminija A1 i crossovera Q3, ali i pored toga izmjene su vaćinom minimalne. Tu je nova heksagonalna rešetka hladnjaka, restilizovana zadnja i prednja LED svjetla i kao i još nekoliko prelaza i linija na bokovima vozila. Prtljažni prostor raspolaže sa većom širinom u odnosu na prethodnika, ali zapremina ostaje ista – 380 litara.

 

 

Izmjene na novom Audiju je najlakše uočiti u unutrašnjosti. Na centralnom dijelu kokpita se ističe novi 10,1-inčni infotaiment sistem zakošen prema vozaču i predstavlja standardni dio opreme u svim varijantama. Tu je i novi multifunkcionalni kožom presvučeni upravljač iza koga se nalazi Audijev 10,25-inčni digitalni pokazivač instrumenata, a naprednija 12,3-inčna jedinica je dostupna opcionalno. Novi A3 takođe ima mogućnost prikupljanja podataka od komunalnih službi i cestovne infrastukture kako bi se pružile informacije u stvarnom vremenu o slobodnim parking mjestima i gustini saobraćaja.

 

 

 

Standardna oprema ulaznog nivoa pod nazivom Teknik uključuje 16-inčne aluminijumske naplatke, električno podesiva sjedišta sa grijačima, zadnje parking senzore, tempomat i asistenciju držanja vozila u traci. U kabini se takođe nalazi i klimatizacija, retrovizor sa automatskim zatamnjenjem i unaprijeđeni infotaiment sistem sa Apple CarPlay i Android Auto podrškom.

 

 

Srednji nivo opreme Sport pored specifikacije osnovnog modela uključuje i 17-inčne aluminijumske naplatke, aluminijumske okvire prozora, restilizovanu rešetku hladnjaka i novi prednji razdjelnik. U kabini kupci dobijaju kožne presvlake, dvoozonski klima uređaj i aluminijumske ukrase na kontrolnoj tabli.

 

 

Linija S obuhvata nadogradnju opreme Sport sa 18-inčnim aluminijumskim naplacima, zatamnjena stakla, sportska sjedišta sa oznakom S i novi sistem sportskog ovjesa koji je 15 mm niži od standardnog. Tu je takođe i agresivniji stilski paket sa dubljim prednjim razdjelnikom, bočnim spojlerima i većim spojlerom na zadnjim vratima.

 

 

Audi je takođe izdao i specijalnu seriju Edition 1 kako bi obilježio lansiranje na tržište modela A3. Ova serija sadrži 19-inčne aluminijumske naplatke, Matrix LED prednja svjetla i rešetku hladnjaka, okvire prozora, retrovizore i branike u crnoj boji. U kabini se nalaze presvlake od Alcantare, grijana prednja sjedišta i ambijentalno osvjetljenje u 30 boja.

 

 

Od pogonskih agregata dostupni su benzinski jednolitarski turbo trocilindraš od 110 KS i 1,5-litarski turbo četvorocilindraš od 147 KS. Audi bi trebao predstaviti i 48V „blagu“ hibridnu nadogradnju snažnije varijante benzinskog pogona, ali njegove specifikacije za sada nisu poznate. Što se tiče dizelske ponude A3 je opremljen dvolitarskim turbodizel agregatom oznake EA288 sa 115 i 150 KS. Slabiji je uparen sa šestostepenim manuelnim, a snažniji agregat sa sedmostepenim automatskim mjenjačem. U ponudi se nalaze i performansne varijante S3 i RS3. S3 je opremljen dvolitarskim benzinskim četvorocilindrašem od 300 KS, a RS3 pokreće 2,5-literski četvorocilindarski benzinac od 420 KS. Planirano je još verzija, uključujući i one sa quattro pogonom na sva četiri točka, ako i dvije plug-in hibridne varijante pogona, ali za sada detalji o njima ostaju nepoznati.

Datum objave: 14/07/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook