Naslovna > Automobili > Hyundai > Kona > Od sada više kilometara

Hyundai Kona Electric

Od sada više kilometara

Hyundai je najavio ažuriranje modela Kona Electric sa nekoliko mehaničkih izmjena koje bi trebale povećati autonomiju...

 

Korejski proizvođač je najavio mehaničke nadogradnje svog električnog SUV-ja nakon kojih će biti u mogućnosti preći 300 umjesto 280 kilometara sa jednim punjenjem baterije. Ove nadogradnje su već primjenjene na verzijama za evropsko tržište, što znači da bi svi skorije poručeni modeli trebali imati poboljšanu autonomiju i efikasnost. Za razliku od nedavno unapređenog Audijevog e-trona, Hyundaijeva poboljšanja su mehanička, a ne softverska. Poboljšana verzija Kone dobiće novi set Michelinovih pneumatika sa niskim kojeficijentom otpora i nekoliko, za sada neutvrđenih, izmjena u šasiji za koje proizvođač tvrdi da smanjuju trenje na podlozi ćime se povećava domet.

 

 

Ova poboljšanja će se primjeniti na obje verzije Kone Electric koje bi trebale zadržati jednak nivo performansi. Najsnažnija varijanta imaće identičan kapacitet baterije od 64 kWh, a njegov električni motor isporučuje jačinu od 203 KS. Prema tome njegovo dostizanje ubrazanja od nule do 100 km/h za 7,6 sekundi i maksimalna brzina od 170 km/h ostaju nepromijenjeni. Slabija varijanta sa baterijom od 39,2 kWh sa navedenim unapređenjima povećaće autonomiju sa 290 na 305 kilometara. Očekuje se da će i njegove performanse ostati nepromijenjene i da sa motorom od 135 KS dostizati ubrzanje od nule do 100 km/h za 9,7 sekundi i razvijati maksimalnu brzinu od 160 km/h.

Datum objave: 19/03/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook