Naslovna > Automobili > Audi > A3 > Od septembra preko 400 KS snažan hatchback

Audi RS3

Od septembra preko 400 KS snažan hatchback

Najsnažnija verzija popularnog Audijevog hatchbacka debitovaće najvjerovatnije u septembru sljedeće godine, a ispod poklopca će kriti petocilindrični agregat sa preko 400 KS…

Audi RS3 je ušao u završnu fazu razvoja uoči predstavljanja u septembru 2021. godine, a šef prodaje i marketinga za Audi Sport obećao je fanovima da se mogu osloniti na inženjere, koji će isporučiti fantastičan automobil. U ekskluzivnom intervjuu za Auto Express, Frank Michl je dodao da je RS3 jedna veoma uspješna priča za Audi. Popularnost je pripisao petocilindričnom agregatu, čime je možda nagovijestio da bi isti motor mogao pokretati i treću generaciju. ,,Mislim da je RS3 jedan od onih automobila koji izaziva najviše emocija i kao takav predstavlja dio DNK brenda“.

 

 


Ipak, Michl je odbio da otkrije bilo kakve konkretne detalje o specifikacijama RS3 modela, dodajući da ćemo morati pričekati samo nekoliko mjeseci do debitovanja. Iako u Audiju tek sada počinju govoriti o novom modelu, već neko vrijeme smo mogli vidjeti inženjere kako rade na testiranju snažnog hatchbacka na Nurburgringu. U odnosu na standardnu verziju, RS3 će krasiti snažniji, dinamičniji ,,bodykit“ sa većim usisnicima vazduha, agresivnim difuzorom, većim spojlerom itd. Promjene će se nastaviti i unutra gdje će se naći sportska sjedišta, upravljač, niz karakterističnih RS oznaka, kao i 10,1-inčni sistem multimedije.

 


Novi RS3 će zadržati aktuelnu platformu, pa se očekuje i isti 2,5-litarski petocilindrični agregat. Ipak, snaga bi trebalo da se poveća na 415 KS i 500 Nm obrtnog momenta, a prenosiće se putem automatskog mjenjača na poznati quattro sistem pogona na sva četiri točka. Datum prodaje još uvijek nije zvanično poznat kao ni cijena, ali se novi RS3 može očekivati od novembra 2021. godine po približno 12,000 eura skupljoj cijeni u odnosu na stepenicu niži S3 model.

Datum objave: 22/12/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook