Naslovna > Automobili > Nissan > Maxima > Od sljedeće godine odlazi u zasluženu penziju

Nissan Maxima

Od sljedeće godine odlazi u zasluženu penziju

Oduvijek smatrana sportskom limuzinom, Maxima je stekla vrhunac imidža kod automobilskih entuzijasta tokom 1990-ih i ranih 2000-ih s modelima četvrte i pete generacije, nudeći moderan stil sa V6 snagom i ručnim mjenjačem...

Kraj jedne ere japanskih limuzina je pred nama jer je Nissan objavio zvaničnu vijest da će se proizvodnja modela Maxima završiti sredinom 2023. godine. Kada linija utihne, to će označiti kraj 42-godišnje vožnje Nissanovog popularnog Nissanovog modela sa četiri vrata. „Maxima je jedna od najslavnijih tablica s imenom Nissana u Sjevernoj Americi. U srijedu, 3. avgusta, najavili smo zaposlenima, dobavljačima i dilerima da će Maxima trenutne generacije prekinuti proizvodnju sredinom 2023. godine“, rekao je Nissanov portparol.

 

 

 


Kao dio Nissanovog plana Ambition 2030, kompanija daje prednost električnim vozilima i naprednim tehnologijama, a do 2030. godine 40 posto prodaje Nissan vozila će biti u potpunosti električno, a više će biti elektrifikovano. Osim toga, ranije ove godine Nissan je najavio dva potpuno nova, potpuno električna modela u fabrici u Mississippiju.

 

 


Trenutna generacija Maxima debitovala je 2015. godine, nudeći 300 konjskih snaga uparenih samo sa kontinuirano varijabilnim mjenjačem (CVT). Uprkos impresivnim performansama, prodaja je stalno opadala kako kupci prelaze na SUV i crossovere. Ovo važi za skoro svaku veliku limuzinu, ali prodaja Maxime je značajno pala u posljednjih nekoliko mjeseci. U prvoj polovini 2022. godine prodane su samo 3.753 jedinice, što je pad od preko 62 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Datum objave: 05/08/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook