Naslovna > Automobili > Renault > Od transporta bala sijena do torbi za golf

Renault

Od transporta bala sijena do torbi za golf

„Napravite mi auto sa velikim prtljažnikom!” bile su riječi koje je Pierre Dreyfus, Renaultov direktor od 1955. do 1975., uputio svojim dizajnerskim timovima zaduženima za Renault 4. Tom neobičnom vozilu je bilo suđeno da uđe u istoriju zahvaljujući karakteristici koja danas možda djeluje beznačajno, a koja je u vrijeme kada je bila predstavljena podstakla pravu malu revoluciju – poklopac prtljažnika...

Sa ukupno pet vrata i ravnim podom, Renault 4 je bio limuzina, karavan i komercijalno vozilo u jednom. Poklopac prtljažnika se u to vrijeme ugrađivao kako bi se olakšao utovar bala sijena u Renault 4, dok ljudima danas služi za odlaganje putnih torbi i kofera u njihov MéganeConquest. Hugues, glavni direktor Renault Classica, se osvrnuo na revoluciju kompakata koju je pokrenuo Renault. Renault 4 je predstavljen 1961., u vrijeme kada su Francuzi počeli da migriraju iz sela u gradove. Međutim, mreža javnog prevoza nije mogla da zadovoljisve potrebe stanovnika na periferiji gradova. Tako se pojavila želja za vozilom koje je podjednako primjereno i za selo i za grad, za odlazak u kupovinu i vožnju do posla. U to vrijeme je i sve veći broj žena bio zaposlen, a kupovna moć domaćinstva je počela da raste. Automobil koji će se ubrzo proslaviti pod nazivom „četvorka” u tim okolnostima se pokazao kao savršen, uvek dostupno rješenje za gradske i seoske putnike – i to zahvaljujući skromnom poklopcu prtljažnika!

 

 

 

 

 


Zbog petih vrata,Renault 4je ubrzo prerastao u društveni fenomen. Pierre Dreyfus, glavni i odgovorni za ovaj projekat i direktor Renaulta od 1955. do 1975., je objasnio svojim timovima da želi gomilu teretnog prostora u ovom automobilu koji, baš poput farmerki, pristaje svim ljudima, nezavisno odstarosti i klasne pripadnosti. S obzirom da je tokom 30 godina Renault 4 prodat u više od osam miliona primjeraka u više od sto zemalja, možemo da zaključimo da se njegova želja ispunila. „Poklopac prtljažnika na četvorci naišao je na dobar odjek i dao vjetar u leđa novom modelu” dodaje Hugues. „Ovaj čudesni izum je kao rezultat imao automobil koji je istovremeno limuzina, karavan i komercijalno vozilo.” Poklopac prtljažnika je omogućio jednostavan utovar predmeta u Renault 4: od balesena do opreme za kampovanje, odnosno sve što je životni stil kupaca zahtjevao. Zatim, peta vrata su omogućila veću modularnost unutrašnjosti, pa su Renaultovi inženjeri i dizajneri imali priliku da stvore prvo u nizu „vozilo za život”. „Poklopac prtljažnika je ohrabrio inženjere da izađu iz okvira koji nalaže tradicionalna struktura vozila: ‘poklopac motora – putnički prostor – prtljažnik’” objašnjava Hugues. „Peta vrata su dala veću slobodu u pogledu dizajna.” Poklopac prtljažnika bio je podsticaj za stvaranje novih vrsta vozila kao što su monovolumeni i SUV-ovi. Poklopac prtljažnika se pokazao presudnim za uspjeh Renaulta 4 pa je brend odlučio da ga ugradi i u svoje tradicionalnije modele – porodične limuzine sa klasičnim prtljažnicima. Predstavljen 1965., Renault 16 je bio predvodnik dotada neviđene revolucije koja je nagovijestila buduće kompakte više klase. Ako se pogleda malo bolje, Renault 16 je zapravo bio veća verzija Renaulta 4 – oba modela su bila kompakti sa pet vrata i izuzetno prilagodljivom zadnjom klupom. „Nakon Renaulta 16 shvatili smo da nas ništa ne sprečava da poklopac prtljažnika serijski ugrađujemo u porodična vozila i modele više klase.”, Hugues, glavni direktor Renault Classica. Zapravo je bilo koja verzija bila prikladna za ugradnju poklopca prtljažnika, od limuzine preko coupéa do gradskog automobila. Renault je započeo razvoj niza kompaktnih modela, kao što su R20, R30, Fuego, R25 i R11. Kompakti su se našli u centru pažnje kada su braća Marreau u Renaultu 20 osvojila reli Pariz-Dakar 1982. godine. Megane Conquest je najvažniji model iz Renaultove ponude kompakata. „Poklopac prtljažnika savršeno pristaje ovom vozilu koje je savršen spoj SUV-a i limuzine” nastavlja Hugues. „Savršena je platforma za dizajnere jer im omogućava da stvore uglađen i elegantan dizajn koji kupcima nudi toliko željenu praktičnost. Unutrašnjost Megane Conquesta odlikuje prostran i pristupačan raspored sa više teretnog prostora od samog prtljažnika.” Ukratko, ovaj model je idealan za prevoz torbe za golf, a ostaje vam mjesta i za balu sijena!

Datum objave: 23/11/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook