Naslovna > Automobili > Lotus > Evija > Odložena isporuka zbog pandemije

Lotus Evija

Odložena isporuka zbog pandemije

Lotus Evija neće stići na tržište prije početka naredne godine zbog kašnjenja u testnim procesima koje je uzrokovala aktuelna pandemija...

Zvaničnici britanskog brenda su o svom obraćanju za medije su izjavili kako najavljeni model Evija neće početi sa isporukama krajem ove godine kako je planirano, već će zbog kašnjenja u procesu testiranja isporuke biti pomjerene za prvu polovinu 2021. godine.

 

 

„Izgubili smo pet mjeseci ispitivanja, uglavnom na evropskom tlu“ izjavio je Lotusov šef Phil Popham. „Prošli smo testove na toplom vremenu u Španiji. To nije tako jednostavno kao što se čini, jer postoji niz procedura rezervisanja objekata i ispoštovanja zakazanih termina.“ dodao je Popham.

 

Iako testranja širom Evrope nisu bila moguća, Lotusovi inžinjeri su ipak iskoristili vrijeme da fino „uštimaju“ Eviju. Ukupna izlazna snaga sada iznosi oko 2030 KS umjesto dosadašnjih deklarisanih 2000 KS, a unaprijeđena je i aerodinamika vozila. Prema dosadašnjim Lotusovim podacima, Evija je sposobna za sprint od nule do 100 km/h za manje od 3 sekunde, do 200 km/h za 6 i 300 km/h za manje od 9 sekundi. Ciljani brzinski domet je bio 400 km/h.

 

 

Evija koristi jednodijelnu monokok šasiju od karbonskih vlakana oko koje se nalazi glatka, aerodinamički oblikovana karoserija. Kako bi se smanjio otpor vazduha nema bočnih retrovizora ni ručki na vratima, a Lotus namjerava koristiti kamere kako bi vozaču omogućio vidljivost unazad. Lotus namjerava sklopiti samo 130 jedinica Evije, a tačna cijena još uvijek nije objavljena. Nema sumnje da će cijena ovog izuzetnog automobila biti „paprena“ i vjerovatno bi mogla varirati između 1,6 i 2,2 miliona eura po primjerku...

Datum objave: 24/08/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook