Naslovna > Vijesti > Odštampajte svoj motocikl

Nera

Odštampajte svoj motocikl

Poznato je da su 3D štampači već izvjesno vrijeme prisutni na tržištu i da su skoro svaki put iznenadili svojim mogućnostima, a dizajneri svojim idejama, ovog puta stiže sasvim novo iznenađenje, a radi se o motociklu koji je u potpunosti odštampan na 3D štampaču...

Možda vam naslov djeluje kao daleka budućnost, a motocikl sa slike rekvizit iz nekog naučno-fantastičnog filma, on je stvaran i nosi naziv NERA. Ovo je prvi električni motocikl koji je odštampan pomoću 3D štampača, odnosno svaki njegov osim elektronike, uključujući i gume bez vazduha.Nera je opremljen sa električnim motorom i čitavim nizom senzora, a za dizajn je zadužen inovativni odsjek berlinskog proizvođača 3D štampača BigRep, NOWLAB. Oni ovim projektom otkrivaju sposobnosti i ograničenja 3D štampanja u većim dimenzijama. Nema sumnje da ovaj motor, zahvaljuljući svojim isklesanim panelima, branicima i drugim detaljima koje su kreirali Marko Matija Kristofori i Maksimilijan Sedlak, izgleda zaista opasno i upadljivo. Ipak, njegov geometrijski profil je sasvim jednostavan.

 


Nera kombinuje nekoliko inovacija koje je razvio NOWLAB, poput guma koje nisu punjene vazduhom, funkcionalne integracije i tehnologije senzora. Ovaj motor i drugi prototipi ovog brenda definitivno pomjeraju granice sposobnosti inžinjeringa. Nismo sigurni da li će Nera ikada ugledati svjetlost dana kao proizvodni model, jer je prije svega kreiran kako bi ilustrovao dizajn, proizvodnju i logističke beneficije upotrebe BigRep 3D štampača. Ipak, detalji koji su osmišljeni ovim motorom, kao što su inovativne  gume i lagani romboidni naplaci vjerovatno će na neki način postati dio naše budućnosti.

Datum objave: 10/12/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook