Naslovna > Automobili > Alfa Romeo > 4C > Odzvonilo coupeu 4C

Alfa Romeo

Odzvonilo coupeu 4C

Još uvijek nije jasno zašto je Alfa odlučila da odustane od coupe varijante modela 4C, i da se umjesto toga fokusira na Spider verziju, ali moguće je da je razlog za to činjenica da je Spider znatno popularniji kod kupaca...

Čelnici kompanije Alafa Romeo najavili su da se njihov coupe model 4C od naredne godine više neće proizvodinti. Ovu informaciju potvrdio je menadžer proizvoda ove kompanije Deni Prit. Međutim, on se nije izjasnio da li će se ovaj automobil u Spider verziji nastaviti proizovdi. Ovakva odluka u Alfi Romeo imaće veliki uticaj na cijenu ovog autmobila te se pominje da će on od naredne godine biti skuplji za oko 11.000 dolara od trenuntog modela. Spider model za 2019 godinu će biti opremljen dodatnom standardnom opremom u koju spada i kamera na zadnjem dijelu automobila. Međutim, opcionalni Track paket opreme će biti odbačen, a sve njegove komponente će se prodavati individualno. Još uvijek nije jasno zašto je Alfa odlučila da odustane od coupe varijante modela 4C, i da se umjesto toga fokusira na Spider verziju, ali moguće je da je razlog za to činjenica da je Spider znatno popularniji kod klijenata.

 

 

Uprkos svemu tome, nema sumnje da je 4C jedan od najslabije prodavanijih modela na tržištu. Prema informacijama iz stranih medija Alfa Romeo je prošle godine prodala svega 406 jedinica u SAD, a do maja ove godine je prodato svega 95 primjeraka ovog modela. Brojevi su nešto bolji u Evropi gdje je tokom 2017. godine prodato 871 primjerak ovog modela. Iako je 4C po svemu sudeći „mrtav“, Alfa Romeo je početkom juna najavila plan da do 2022. godine predstavi GTV i 8C modele. Model 8C će posjedovati twin-turbo agregat montiran između prednje i zadnje osovine koji će pokretati zadnje točkove, dok će prednjim točkovima snagu slati elektromotor. Očekuje se da zahvaljujući toj konfiguraciji model 8C brzinu od 0 do 100 km/h postizaće za manje od tri sekundi, a ukupna izlazna snaga bi mogla da prijeđe 700 ks. 

Datum objave: 29/06/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook