Naslovna > Auto moto sport > Ogier najbolji u ovoj sezoni

WRC

Ogier najbolji u ovoj sezoni

Relijem u Walesu završen je ovogodišnji WRC šampionat, a Sebastien Ogier za volanom Volkswagena je pobjednik ovog relija potvrdivši tako ovogodišnju titulu šampiona ...

Od 13 održanih relija ove godine, sjajni Francuz Sebastien Ogier je osvojio osam i tako ubjedljivo ostavio drugoplasiranog Latvalu koji ovoga puta nije imao sreće. Finac je u drugoj fazi trke izgubio kontrolu nad vozilom i slupao se u oštroj krivini. Ogier je u stvari matematički osigurao titulu još dva relija ranije pa Latvala svakako nije imao šanse za bolji plasman. Međutim, francuz je izjavio da mu je ovo najvažnija pobjeda u karijeri koju posvećuje nedavno stradalom narodu u Parizu. Drugog dana relija Ogier je izgubio vodstvo ali ga je vrlo brzo vratio već u sljedećoj fazi. Pošto na prvoj poziciji nije bilo posebnog iznenađenja, domaćin Kris Meeke u Citroenu je ostvario veliki uspjeh i obradovao britance jer se našao na drugom mjestu, dok je poslednje mjesto na podijumu zauzeo Volkswagenov vozač Andreas Mikkelsen. Ovim podvigom vozač Citroena je postao najbolje plasirani britanac u posljednjih 15 godina.

 

On je veliku borbu vodio sa Mikelsenom i na kraju uspio da ga nadmaši za oko 10 sekundi prednosti. Na ukupnom poredku Meeke se našao na solidnom petom mjestu. Iza njih su se na četvrtom i petom mjestu našli vozači Hyundai-a Danni Sordo i Hayden Paddon koji se na generalnom plasmanu nalaze na sedmom, odnosno osmom mjestu. Njih su na ovom reliju pratili ozbiljni tehnički problem. Elfyn Evans je na šestoj poziciji bio najbolje plasiran među Fordovim vozačima. Kada je u pitanju konkurencija konstruktora, ubjedljivo prvo mjesto pripalo je Volkswagenu a posebno je bila zanimljiva bitka za drugo mjesto gdje je tim Citroena uspio da nadmaši Hyundai. Nestrpljivo ćemo čekati novu sezonu koja će započeti sredinom Januara u Monte Karlu. Napomenućemo još i to da je ovaj reli bio u znaku terorističkog napada u Parizu, pa je tako dodjela titule i penjanje na podijum proteklo bez slavlja, a Ogier je pobjedu posvetio žrtvama napada. 

Datum objave: 19/11/2015
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook