Naslovna > Auto moto sport > Ogier startovao odlično

WRC

Ogier startovao odlično

Započelo je još jedno Svjetsko prvenstvo u reliju, poznatije kao WRC, i to kako smo već navikli krajem januara u prestižnom Francuskom gradu Monte Carlu ...

Sa pravom možemo da kažemo da su Volkswagenovi timovi ostvarili dominaciju, a kao posebano ime ističe se prvoplasirani Sebastien Ogier u automobilu Volkswagen Polo R. Njemu je ovo treća pobjeda na ovoj stazi čime se pridružio ekskluzivnom klubu vozača  osvojivši legendarni događaj tri puta u nizu. Sve je počelo takozvanim pripremnim trkama ili shakedown-ima, na kojim je prvoplasirani završio vozač Abu Dhabi Citroena Kris Meek, ispred Ogiera i Dania Sordoa. Meek se jedini smatrao vozačem koji bi mogao da ugrozi neprikosnovenog Ogiera.

 

Prva brzinska trka vožena je na noćnoj stazi dugoj 24 kilometra, a kao najbolji iz nje izašao je Ogier. On je odmah poslije trke izjavio da je vozio jednu sigurnu trku i da je rezultat mogao biti i bolji. Kako su ostali vozači stizali iza njega vidjelo se da je njegova sigurna trka dala i te kakve rezulte, ostavivši najbliže protivnik za preko dvadeset sekundi. Pitamo se kako bi to izgledalo da je u svom stilu stisnu papučicu gasa i odvezao trku kojom bi i on bio zadovoljan.

 

Nakon četiri od šest pobjeda na Monte Carlovim brzincima, jedini koji je imao šanse bio je Kris Meek, koji se nekoliko puta i našao kao najbrži. Kvar na mjenjaču Meekeovog Citroena i njegovo odustajanja, učinio je da direktnog konkurenta izbaci iz trke za evntualnu pobjedu, a Ogieru ništa drugo nije preostalo nego da rutinski posao privede kraju. Pobjedama na ukupno osam od šesnaest brzinaca, Ogier je došao do svoje četvrte pobjede a treće u nizu u Monte Carlu, i tako dobro započeo pohod ka osvajanju još jedne WRC titule. Iz njega sa preko minutu i po našao klubski kolega Andreas Mikkelsen, koji je nadmašio Thierry Neuvillea i time donio Volkswakenu prve dvije pozicije. Mads Ostberg je u kombinaciji sa novim suvozačem pokazao da Ford ima brzinu i uspješno stiže do četvrte pozicije. Lefebvre na petom mjestu bio je nabolje plasirani Citroen.

 

Ono što je na neki način obilježilo Monte Carlo je naknadna odluka o uslovnoj suspenziji Finca Jari Matti Latvale o izostanku sa jednog relija i 5 000 eura kazne. On je nakon izletanja sa staze pokupio jednog gledaoca u publici i nastavio punim gasom, ne zaustavivši se da sagleda situaciju.  Kako je kazna uslovna, suspenzija će se primjeniti u slučaju da Finac ponovi sličan prekršaj tokom 2016. godine. Sljedeća trka vozi se u Švedskoj a zakazana je za 12. februar.

 

Datum objave: 27/01/2016
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook