Naslovna > Automobili > Renault > Captur > Ogledalce, ogledalce, ko je najljepši crossover?
FOTO GALERIJA (57)

Renault Captur

Ogledalce, ogledalce, ko je najljepši crossover?

Jedan od najuspješnijih Renaultovih modela i pravi hit u klasi malih crossovera prošao je kroz tretman podmlađivanja nakon kojeg izgleda još ljepše i privlačnije...

Renault je za samo četiri godine, od 2013, na evropskom tržištu prodao 659.226 Captura i promovisao ga u apsolutnog lidera klase malih gradskih crossovera. Samo u prošloj godini njegova prodaja se povećala za 11%, a on je osim toga jedini model u klasi koji je za 356 dana prodat u više od 200 hiljada jedinica (215.493). Uz Clio koji je prošlu godinu takođe završio na liderskoj poziciji, Captur je jedan od Renaultovih najprofitabilnijih modela. S obzirom na sve jaču i mlađu konkurenciju Renault je odlučio da Captur u 2017. mora biti osvježen. Odlični prodajni rezultati i gotovo jednoglasan stav automobilske javnosti da je jedan od najjačih Capturovih aduta dobro pogođen izgled ograničili su njegovo osvježavanje na sitne dizajnerske promjene. Prednji branik je postao izraženiji zahvaljujući svijetlom umetku na sredini i većim, integrisanim dnevnim LED svjetlima u obliku slova C, koje je zaštitni znak svih savremenih Renaulta.

 

 

Svjetla za maglu su ostala okrugla i pomaknuta su ka krajevima karoserije. Promijenjen je i oblik lamela na otvoru za dovod svježeg vazduha do hladnjaka. Sitne estetske promjene su napravljene i na maski hladnjaka, koja je postala izraženija i sličnija onoj kod broj većeg Kadjara. Nakon Clia, i Captur je dobio nova opciona Full LED „Pure Vision“ glavna svjetla sa kojima izgleda savremenije, ali i puno bolje osvjetljava put ispred sebe. Zadnji dio je osvježen sa svijetlim umetkom po sredini branika i novom grafikom svjetala. Od vanjskih promjena treba spomenuti i novu koncepciju bočnih retrovizora sa tanjim pokazivačima pravca u savremenijoj LED tehnologiji. Bočne strane će od sada krasiti i tri dezena novih 16 (Adventure) i 17-inčnih aluminijumskih naplataka (Emotion i Explore). Tu su i tri nove boje karoserije: Desert Orange, Ocean Blue i Amethyst, te jedna za krov (Mercury Silver). Kupci će kao i do sada moći da izaberu mnoštvo različitih kombinacija karoserijskih boja. U Renaultu su definisali čak 36 potencijalnih kombinacija. Raznobojnost je karakteristika enterijera. On se sada može dobiti u sedam različitih kombinacija: Ivory, Blue, Caramel, Red, Bronze Chrome, Satin Chrome i Smoked Chrome. Unutrašnje boje su usklađene sa vanjskim kombinacijama. U Renaultu navode da su unaprijedili kvalitet pojedinih materijala u kabini. Upravljač je sada obložen kožom koju Renault koristi u svojim modelima više klase. U pojedinim modelima volan će biti perforiran. Ručica mjenjača je dobila moderniji dizajn, a izmjene su napravljene i na oblogama vrata kako bi se elementi koji se ugrađuju na njih skladnije uklopili. Za osvjetljenje kabine se od sada upotrebljavaju stropne svjetiljke sa LED diodama. U bogatijim paketima opreme dostupna su i nova sjedišta, koja nude viši nivo udobnosti i bočne podrške. Kada je riječ o tehničkoj strani, u Renaultu ističu da je pogonska gama ostala ista, odnosno da će se uz doplatu Captur moći dobiti sa Grip Xtend sistemom elektronske kontrole trakcije. Na spisku elektronskih pomagala nalaze se i sistemi za upozorenje na vozila u „mrtvom uglu“, te jednostavnije parkiranje. Tu je i ključ-kartica sa „Hands free“ sistemom beskontaktnog otključavanja i startovanja motora. Ljubiteljima moćnih audio sistema nudi se jedan vrhunski Bose uređaj sa sedam HD Bose zvučnika, koji dolazi u kombinaciji sa R-Link multimedijom. Prodaja novog Captura je već startovala na evropskom tržištu, a i kod nas bi trebalo da ga vidimo uskoro.

 


INITIALE PARIS
Jedan od najznačajnijih iskoraka koje je Captur napravio sa redizajnom je uvrštavanje u ponudu luksuzne Initiale Paris verzije, koja je do sada bila isključivo rezervisana za najprestižnije Renaultove modele poput Espacea i Talismana. Ovaj model se od ostatka game razlikuje po specijalnim vanjskim bojama, stilizovanoj maski hladnjaka sa InitialeParis logotipom, a tu su i specifični alu naplaci. U kabini se ističu jedinstvena kožna sjedišta, upravljač, umeci od drveta. Novi Captur će se moći dobiti i sa fiksnim staklenim panorama krovom, koji je dostupan isključivo u dvobojnim kombinacijama karoserijskih boja

 


„Captur je prvi model u Renaultovoj crossover gami. S obzirom na uspjeh koji je postigao, osvježavanje njegovog izgleda nam nije bio nimalo lagan zadatak, jer smo morali da sačuvamo izvorne vrijednosti automobila i da im pridodamo neke nove detalje koji će ga učiniti svježijim. Odgovorili smo i na zamjerke kupaca da je plastika u kabini pretvrda, uvođenjem nove vrste plastičnog materijala. Kabinu smo osvježili sa novim platnima i bojama. Nadogradili smo i završnu obradu, odnosno mnogo toga kako bi Captur bio još bolji“, izjavio je Mario Polla, vođa projekta redizajniranja Captura.

 

 

 

Datum objave: 25/04/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook