Naslovna > Tehnika > Okončan zajednički razvoj autonomnih vozila

Tehnologija

Okončan zajednički razvoj autonomnih vozila

BMW i Mercedes-Benz su raskinuli partnerstvo u razvoju autonomnih vozila, objavivši svoje planove za saradnju iz februara 2019. godine...

Njemački proizvođači automobila su izjavili kako su nakon opsežnih razmatranja „postigli zajednički i sporazumni dogovor koncentrisanja na vlastite postojeće razvojne puteve – što može uključivati i rad sa sadašnjim ili novim partnerima“. U zajedničkoj izjavi se ističe kako bi partnerstvo moglo biti nastavljeno kasnije i da je pristup kompanija „sigurnosti i koristi kupaca u oblasti autonomne vožnje i dalje visoko kompatibilan“.

 

 

 

Objava ne utiče na saradnju BMW-a i Mercedesove matične kompanije Daimler na drugim poljima. Ujedinili su snage sa Audijem u 2015. godini kako bi stekli lokaciju i tehnološku platformu Here. Zatim su početkom protekle godine udružili svoje usluge mobilnosti u zajedničku kompaniju u vrijednosti od milijardu eura koja uključuje dijeljenje vozila, punjenje električnog sistema i unapređenje voznih karakteristika. Tumačeći ovu odluku u izjavi se navodi kako BMW i Mercedes-Benz nisu mogli voditi detaljne stručne rasprave i razgovor sa dobavljačima oko tehnologije do potpisivanja ugovora prošle godine.

 

 

 

U ovim razgovorima, i nakon detaljnog razmatranja, obje strane su zaključile da uzevši u obzir trošak koji je povezan sa stvaranjem zajedničke tehnološke platforme, kao i trenutne poslovne i ekonomske uslove, nije baš najbolje vrijeme za uspješnu implementaciju saradnje. Iako nije predočeno više detalja, ovakav potez pokazuje sve veću važnost ne-automobilskih partnera za postizanje tehnoloških ciljeva. Takođe, pokazuje i ogroman uticaj nedavne pandemije i naknadne potrebe da proizvođači daju prioritet određenim oblastima svojih kompanija kako bi se obezbijedila profitabilnost.

 

 

Sistematski smo dalje razvijali našu tehnologiju i skalabilnu platformu sa partnerima poput Intela, Mobileye FCA i Ansys. Naša trenutna generacija tehnologije nudi veoma snažan i održiv potencijal, sa izuzetno snažnim senzorima i računarima, a naš robustan modularni sistem postavlja nas u odličnu poziciju u kojoj našim kupcima možemo da ponudimo ono što im je potrebno tukom dužeg niza godina. – izjavio je šef razvojnog odjela kompanije BMW Klaus Fröhlich.

 

 

Naša stručnost veoma dobro nadopunjuje stručnost kolega iz BMW-a, što su i pokažale naše uspješne saradnje. Uz dekarbonizaciju, digitalizacija je glavni strateški stub Mercedes-Benza. Kako bi smo se pripremili za buduće izazove okoline koja se brzo mijenja, trenutno takođe izražavamo druge mogućnosti saradnje sa partnerima izvan automobilskog sektora. – izjavio je šef odjela za istraživanje i razvoj Mercedesa Markus Schäfer.

Datum objave: 20/06/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook