Naslovna > Auto moto sport > Oliveira pobijedio u Kataloniji

Moto GP

Oliveira pobijedio u Kataloniji

Miguel Oliveira iz KTM Racinga došao je do prve pobjede ove sezone i ukupno treće u Moto GP šampionatu osvojivši Veliku nagradu Katalonije ispred Johanna Zarca i Jacka Millera...

Portugalski vozač Miguel Oliveira upisao je svoj prvi trijumf ove sezone nakon što je prošao kroz cilj sa nešto manje od dvije desetinke prednosti nad Johannom Zarcom. Treću stepenicu na podijumu je zauzeo Jack Miller nakon što je Fabio Quartararo kažnjen sa šest sekundi zbog presjecanja staze i vožnje sa oštećenim kombinezonom, zbog čega je pao na šesto mjesto. Oliveira prešao u vodstvo u ranoj fazi trke nakon borbe sa Quartararom, a u finišu trke pridružio im se Zarco, koji je preuzeo drugu poziciju od Quartarara, ali nije stigao ozbiljnije ugroziti Oliveiru. Zarco se umješao u borbu između Quartarara, Millera i Joana Mira na Suzukiju, a nakon preticanja se mladjem od dva Francuza otkopčao kombinezon pa je zbog toga i presjecanja staze morao prepustiti poziciju Milleru.

 

 


Četvrti je trku završio Mir, peti Vinales, dok je sedmo mjesto zauzeo Bagnaia iz Dukatija. Osmi je bio Brad Binder, a u prvih deset su se našli još i Franco Morbidelli, te Enea Bastianini. Vozači Honde Pol Espargaro i osmostruki svjetski šampion Marc Marquez su trku završili pored staze i nastavili niz loših rezultata za japanski tim. Van trke se našao i Aleix Espargaro, a sa staze je u jednom trenutku izletio i Valentino Rossi. Quartararo je šestim mjestom u Kataloniji zadržao vodeću poziciju u plasmanu vozača sa 115 poena, a iza njega se nalaze Johann Zarco sa 101 i Jack Miller sa 90. Sljedeća trka Moto GP šampionata se vozi 20. juna za Veliku nagradu Njemačke.

Datum objave: 08/06/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook