Naslovna > Automobili > Porsche > GT3 > Online predstavljanje atmosferskog trkača
FOTO GALERIJA (7)

2018 Porsche GT3 RS

Online predstavljanje atmosferskog trkača

Kad smo prije nekoliko dana objavili fotografije koje bi mogle prikazivati konačni izgled ovog atmosferca, izgleda da smo bili u pravu.

Zvanične fotografije su identične, samo u malo boljoj rezoluciji nego ranije. Porsche 911 GT3 RS će prvo pojavljivanje imati na Geneva Motor Show, ali  javno predstavljanje ovog zadnjeg atmosferskog GT3 modela Porsche je odlučio da napravi online. Svi podaci navedeni ranije su tačni tako da već znamo da je pogonska jedinica Porsche flat-six motor snage 520 KS koja se “vrti do stratosfere” i visokih 9.000 obrtaja u minuti! Iz kompanije potvrđuju da će 4.0 litarski motor ovaj RS potjerati do 100 km/h za 3.2 sekunde a automobilu omogućiti maksimalnu brzinu od čitavih 312 km/h! Snaga se prenosi preko PDK sedmostepenog mjenjača specijalno kalibrisanog za ovaj model, upravljanje zadnjom osovinom je serijska oprema, a samo da podsjetimo da su dimenzije zadnjih točkova 21 inč sa gumama dimenzija 325/30! Na prednjoj osovini su “daleko manji” naplaci od 20 inča, dok je dimenzija guma je 265/35. Aerodinamični dodaci, veliko zadnje krilo, smanjena težina i dosta elemenata od karbon-fibera govore o pravoj namjeni ovog automobila, a to je vikend na trkaćoj stazi.

 

Od paketa opreme dostupan je prvi Weissach koji donosi neke dijelove karoserije i unutrašnjosti od karbona i magnezijum-naplatke. Oni kojima je to malo uvijek mogu izabrati Clubsport paket (bez doplate!) sa kojim GT3 RS zvanično može i na trkaću stazu, jer tada posjeduje roll-bar zaštitni kavez, aparat za gašenje, sigurnosne pojaseve u 6 tačaka i sigurnosni strujni prekidač. Glasine kažu da je ovo zadnji GT3 RS u varijanti sa atmosferskim motorom, pa oni koji ne žele da propuste ovu priliku moraju brzo spremiti barem 195.000 eura za osnovnu varijantu, jer je GT3 RS već u prodaji...

Datum objave: 22/02/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook