Naslovna > Automobili > Peugeot > 5008 > Online prezentacijom predstavljen novi 5008

Peugeot 5008

Online prezentacijom predstavljen novi 5008

Peugeot je danas BiH tržištu putem online prezentacije predstavio novi 5008, koji uvodi novi dizajnerski kod i već u serijskoj opremi nudi 7 sjedišta...

Peugeot 5008 je sa više od 300,000 proizvedenih vozila od lansiranja 2017. godine, postigao izvrsne rezultate kako u Evropi tako i u svijetu. Danas je Peugeot zbog epidemiološke situacije putem online prezentacije predstavio novi 5008 na našem tržištu. S odvažnim dizajnom uvodi dizajnerske kodove budućnosti nudeći više ssvremenosti s redizajniranim prednjim krajem, novim stražnjim Full LED svjetlima, novim bojama karoserije i novom opcijom "Black Pack". On pojačava senzacije s novom instrument pločom visoke kvalitete, novim dodirnim zaslonom od 10” visoke rezolucije te pruža veću sigurnost najnovijim sistemima za pomoć u vožnji.

 

 


Kako bi bio korak ispred u pogledu stila, prednji dio novog 5008 je više nego ikad jedinstven i prepoznatljiv. Nova maska bez okvira simbolizuje veoma moderan stil, istovremeno zadržavajući fluidan dizajn. Vrh poklopca motora sada ponosno pokazuje monogram modela kao i cijela Peugeot gama. Nivoi GT / GT Pack dolaze sa specifičnom maskom s promjenjivim dizajnerskim uzorkom kako bi naglasila stilistički pomak GT izvedbi. Prednja svjetla takođe su redizajnirana kako bi bila agresivnija i još više se odvojila od trenutnih dizajnerskih kodova. Ona uključuju LED dnevna svjetla od prve razine opremljenosti i produžena su s kromiranim umetkom u obliku očnjaka. Ovaj svjetlosni potpis savršeno je u skladu s trenutnim dizajnom marke Peugeot i prepoznatljiv je na prvi pogled.


Na nivoima GT / GT Pack, Full LED svjetla nude još veću razinu tehnološke opremljenosti i prepoznatljiv izgled zahvaljujući proširenom svjetlosnom potpisu i funkciji osvjetljavanja zavoja (EVS) koji optimizira vidljivost pri brzinama većim od 90 km/h.Posebno treba istaknuti funkciju "Foggy Mode" koja je zamijenila svjetla za maglu. Integrirana je u Full LED svjetla i uključuje kratka svjetla sa smanjenim intenzitetom kada su aktivirana stražnja svjetla za maglu.
Ozada, nova nadograđena svjetla uključuju Full LED tehnologiju (uključuju svjetla za vožnju unazad), prikazujući 3D kandže za snažniji svjetlosni potpis. Svjetla su pokrivena prozirnim, sjenovitim staklom, proširujući crni poklopac prtljažnika sa svake strane vozila, čime vizualno proširuje stražnji dio vozila. Uz to, modernizovani su GT monogrami (bočna strana i poklopac prtljažnika).Novi 5008 dostupan je u sljedećim bojama karoserije: Celebes plava, Vertigo plava, Pearl bijela, Artenese siva, Platinum siva, Perla Nera Black, Ultimate crvena.


Za uspjeh modela PEUGEOT 5008 zaslužna je spektakularna unutrašnjost. U novom 5008, PEUGEOT i-Cockpit® se promijenio kako bi bio još moderniji i približio se premium segmentu. Tu je instrument ploča u visini očiju visoke rezolucije od 12,3”, koja se može u potpunosti podesiti i personalizovati s tehnologijom "Normally Black"  za visokokvalitetno prikazivanje te za još bolju preglednost i kontraste. Novi središnji displej od 10”  visoke rezolucije dolazi sa sedam elegantnih prekidača koji podsjećaju na klavirske tipke (toggle switches) i koji omogućuju izravan i stalan pristup glavnim funkcijama: radiju, klimatizaciji, 3D navigaciji s glasovnim upravljanjem, postavkama vozila, telefonu, mobilnim aplikacijama i sve pokazivače smjera.


Vanjske dimenzije novog SUV PEUGEOT 5008 su među najsadržajnijim u C SUV segmentu. Novi SUV nudi slijedeće unutrašnje konfiguracije: tri zasebna neovisna sjedišta koja su podesiva po dubini i nagibu te sklopiva u drugom redu, dva zasebna i sklopiva sjedišta u trećem redu koja se mogu izvaditi, mogućnost sklapanja prednjeg suvozačevog sjedišta (za utovar predmeta dužine do 3.20 m), izuzetno velik volumen prtljažnika od 780 dm³ do 1940 dm³.


U novom SUV PEUGEOT 5008, pomoći u vožnji najnovije generacije upotpunit će ponudu tehnologija u vozilu: sistem Night Vision (jedinstveno u segmentu kompaktnih SUV-ova), aktivni tempomat s funkcijom Stop & Go (EAT8 automatski mjenjač), sistem za pomoć zadržavanja vozila unutar vozne trake (povezan sa ACC Stop & Go), sistem za automatsko kočenje u slučaju opasnosti posljednje generacije, prošireno prepoznavanje saobraćajnih znakova, adaptivni regulator brzine, tempomat, Visiopark 1 s 180° kamera za pomoć pri parkiranju straga, Visiopark 2 s 360° kamerom sprijeda i straga, Park Assist,aktivna funkcija za pomoć pri parkiranju, sistem za pomoć pri zadržavanju vozila unutar vozne trake, upozorenje na nedovoljnu pažnju vozača, automatsko upravljanje dugim svjetlima, prepoznavanje saobraćajnih znakova i preporuka brzine, aktivan nadzor mrtvog ugla, Advanced Grip Control, Hill Assist Descent Control (HADC), otvaranje vrata prtljažnika bez korištenja ključa, stakleni panoramski krovni otvor, Multi-point masaža sjedišta, Električna parking kočnica.


Pametni telefoni postali su sastavni dio svakodnevnice, pa tako i za novi 5008. On posjeduje funkciju Mirror Screen koja omogućuje dupliciranje aplikacija svog telefona na ekran vozila. Za punjenje uređaja, uz bežično punjenje pametnog telefona, postoji USB utičnica u 1. redu i dvije nove USB utičnice u 2. redu. Novi 5008 može biti opremljen sa ozvučenjem renomirane francuske audio marke FOCAL® ukupne snage 515 W, za maksimalni zvučni užitak svih putnika. Metalne zaštitne mrežice visokotonaca, smještene u sva četiri vrata, sada su bakrene boje.


Novi 5008 dostupan je sa benzinskim i dizelskim motorima, a svi pogonski sklopovi udovoljavaju normama euro 6. Na početnoj ponudi nalazi se 3-cilindrični 1,2l motor sa 130 KS uz koji je zavisno od odabira, uparen manuelni 6-stepeni mjenjač ili osmostepena automatska transmisija. Predstavnik dizelske jedinice je 4-cilindrični 1,5-litreni BlueHDi motor sa 130 KS.

Datum objave: 11/02/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook