Naslovna > Automobili > Alfa Romeo > Giulietta > Oproštaj od kompakta nakon 11 godina

Alfa Romeo Giulietta

Oproštaj od kompakta nakon 11 godina

Alfa Romeo je nakon više od jedne decenije povukao sa tržišta svoj hatchback i smanjio svoju gamu na dva modela do dolaska novog Tonalea 2022. godine...

Italijanski proizvođač je prošle godine donio odluku o prestanku proizvodnje svog porodičnog kompakta i donio odluku da u prodaji ostanu limuzina Giulia i SUV Stelvio. U Alfa Romeu ne najavljuju novi hatchback model, već kao nasljednika Giuliette ističu kompaktni SUV Tonale, čije predstavljanje se očekuje početkom sljedeće godine. Italijani navode da je uložen veliki trud u održavanje vozne dinamike SUV-a uporedivom sa nižom Giuliettom i naglašavaju da ponašanje u vožnji neće biti slaba tačka Tonalea. Giulietta je prvi put predstavljena javnosti u martu 2010. godine na sajmu automobila u Ženevi kao uzbudljiv i dinamičan kompakt.

 

 


Životni vjek od 11 godina čini je jednim od duže proizvođenih modela u novijoj istoriji auto industrije gdje životni vijek modela obično iznosi 8 godina. Prestanak prodaje je prvobitno predviđen za kraj 2020. godine, ali je usljed neočekivane situacije sa pandemijom pomjeren za ovu godinu. Italijanski proizvođač neće imati predstavnika u B segmentu zbog odgađanja premijere novog Tonalea nakon što je direktor Jean-Philipe Imparato zahtjevao bolje performanse plug-in hibrida. U Alfi vide Tonale kao istorijsku prekretnicu i svoj prvi plug-in hibrid koji će koristiti novu tehnologiju Stellantis grupacije sličnu onoj koja se nalazi u novom Jeep Compassu.

Datum objave: 05/05/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook