Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > S Klasa > Oproštaj od legende

Mercedes Final Edition

Oproštaj od legende

Sa specijalnom Final Edition serijom i bez najave nasljednika Mercedes se nakon dvije decenije proizvodnje oprašta od svog kupe-kabriolet modela SLC, koji je 1996. karijeru započeo pod zvučnijim imenom SLK-a…

SUV manija koja se posljednje dvije decenije nezadrživo širi automobilskim svijetom do sada je rezultirala gašanjem mnogih modela, a jedan od posljednjih koji plaća danak zbog naglog pada interesovanja je Mercedes-Benzov kabriolet SLC. Kako bi se dostojno oprostio od automobila koji je 1996. godine započeo karijeru pod imenom SLK i koji je među prvima afirmisao sklopivi tvrdi metalni krov, Mercedes je pripremio specijalno izdanje simbolično nazvano Final Edition. Podsjećamo da je SLK koji je preimenovan 2016. u SLC prošle godine na evropskom tlu prodat u samo 5.188 primjeraka, što je drastično slabiji rezultat u poređenju sa rekordnom 2004. godinom kada je našao put do 38.417 kupaca. Aktuelna, treća generacija koja je na tržištu od 2011. godine nije se uspjela izboriti za svoje mjesto pod suncem u konkurenciji sa trendovskim SUV modelima, za koje se pretpostavlja da su u najvećoj mjeri odvukli kupce kompaktnih kupe-kabrioleta.

 

Vjetar u kosi koji je bio osnovna karakteristika automobila bez krova više se ne doživljava kao omiljeni lifestyle detalj, jer je kupcima postalo puno bitnije da bude visoko izdignut iznad tla i da sjede komforno. Mercedes je objavio da je za 20 godina proizveo i prodao više od 200.000 jedinica njegovog najmanjeg kupe-kabrioleta, te da će Final Edition serija biti posljednja, jer nema planova za razvoj nasljednika. Ona će se u odnosu na sve prethodne modele razlikovati po specijalnim logotipima nalijepljenim na prednje blatobrane, a imaće i specijalne 18-inčne alu naplatke. Kao osnova za ovaj automobil uzeta je AMG Line verzija SLC-a karakteristična po sportskim branicima, vješanjem i kočnicama. Kabina je opremljena u veoma luksuznom stilu sa sportskim sjedištima i dijelovima enterijera presvučenim ekskluzivnom Nappa kožom. Lijep detalj su i sportski upravljač, te ukrasni umetak sa teksturom karbonske pletenice. U bogatom serijskom paketu opreme osim grijača sjedišta nalazi se i Mercedesov inovativni Airscarf sistem grijanja u vratnom pojasu, koji omogućava da se SLC vozi sa spuštenim krovom i tokom hladnog vremena. Kao svojevrsni omaž prvom SLK modelu iz 1996. godine ponuđena je specijalna Yellowstone žuta boja. Za najpovoljniji model u Njemačkoj treba izdvojiti 41.536 eura, a prve isporuke modela iz Final Edition serije planirane su za mart.
POGON
Kupcima Final Edition serije SLC modela Mercedes je namijenio četiri motora. Ponudu otvara SLC 180 koji koristi 1,6-litarski turbobenzinski motor sa 156 KS i 250 Nm. Iznad njega je SLC 200 sa dvolitarskim motorom, koji razvija 184 KS i 300 Nm. U SLC 300 nudi se jača verzija ovog agregata, koja raspolaže sa 244 KS i 370 Nm. Vrh ponude predstavlja SLC 43 AMG sa twin-turbo 3,0-litarskim V6 motorom sa 390 KS i 520 Nm. U kombinaciji sa devetostepenim automatskim mjenjačem benzinski šestak omogućava da se od 0 do 100 km/h ubrza za 4,7 sekundi i dostigne elektronski ograničenih 250 km/h.

Datum objave: 20/05/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook