Naslovna > Automobili > Audi > TT > Oproštajna verzija kultnog modela

Audi TT RS

Oproštajna verzija kultnog modela

Porudžbine za kultno izdanje Audi TT RS Coupe već se primaju, ali isporuke neće početi do prvog kvartala 2023. godine...

Nakon R8 benzinskog superautomobila sa centralno postavljenim motorom, Audi se sprema da kaže zbogom sportskom automobilu TT te je predstavio ograničenu specijalnu verziju RS Coupe kultnog izdanja. Audi je krajem prošle godine najavio oproštajnu seriju TT RS Coupe Heritage verziju za SAD, ali tada se još nije znalo kakva će biti sudbina cijele TT porodice. Situacija se raščistila ovog proljeća, kada je objavljeno da će se proizvodnja sadašnje treće generacije Audija TT završiti 2023. godine i da on neće imati direktnog nasljednika. Umjesto TT-a, njemački brend će svojim kupcima ponuditi fundamentalno novi električni sportski automobil – možda veći i svakako teži.

 

 

 


Evropski kupci mogu se utješiti specijalnom verzijom Audi TT RS Coupe kultnog izdanja, koja će biti objavljena u tiražu od 100 primjeraka po cijeni od 113.050 evra po komadu. Glavna karakteristika legendarnog izdanja je aerodinamički komplet karoserije, koji povećava potisnu silu pri velikim brzinama: dvostruki prednji branik, pragovi, povećani difuzor na zadnjem braniku i veliki fiksni spojler na poklopcu prtljažnika.

 

 

U kabini oproštajnog sportskog automobila kupac će dobiti presvlake od napa kože i alkantare sa žutim šavovima, prigodnim natpisima i vezovima, registarsku tablicu i vrhunski Bang & Olufsen audio sistem. Što se tiče pogona, za njega je zadužen, standardno za RS verziju, 2,5-litarski benzinski turbo agregat koji proizvodi maksimalno 400 KS i 480 Nm, a uparen je sa 7-brzinskim automatskim S tronic tipom. Vješanje je opremljeno adaptivnim amortizerima Audi Magnetic Ride. Težina praznog vozila je 1475 kg. Kupe od 0 do 100 km/h ubrzava za 3,7 sekundi, uz najveću brzinu od 280 km/h.

Datum objave: 05/10/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook