Naslovna > Automobili > Toyota > Mark X > Oprostili se sa poslednjim primjerkom

Toyota Mark X

Oprostili se sa poslednjim primjerkom

Kraj proizvodnje modela Toyota Mark X je proglašen prošlog proljeća...

Tada je organizovana i predstavljena oproštajna serija nazvana Final Edition, a poslednji primjerak sedana Toyota Mark X je sišao sa proizvodnih traka fabrike Motomači u ponedeljak. Iako je drugačiji od modela na našem tržištu, ljubiteljima automobila nije ostao nepoznat. Toyota Corona Mark II, koji je bio predak ovog modela je predstavljen tokom 1968. godine, a automobili namijenjeni inostranim tržištima su odmah isporučivani sa skraćenim naziv Toyota Mark II.

 

Tokom višegodišnjeg razvoja, proizvođač je gamu modela pojačao karavanom, kupeom, kao i vozilom konfigurisanim sa četvoro vrata i tvrdim krovom. To je ustvari bio sedan, koji je imao i bočna stakla koja nisu uokvirena ramom.
Deseta generacija sedana je debitovala 2004. godine, kada je i naziv izmenjen u Mark X. Tkada su usvojeni V6 motori umjesto dotadašnjih jedinica sa redno postavljenim cilindrima. Toyota Mark X je imala dvije generacije , pri čemu je druga na tržištu provela impozantnih deset godina.

 

Van Japana, zvanična prodaja sedana Mark X je bila organizovana jedino u Kini, a tokom karijere ovog sedana, duge 51 godinu, ukupno je proizvedeno 6.882. 000 primjera u jedanaest generacija.

Datum objave: 26/12/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook