Naslovna > Automobili > Lotus > Evija > Originalan u svakom pogledu

Lotus Evija

Originalan u svakom pogledu

Budući da se Lotus Evija bliži početku proizvodnje ovog ljeta, prototipovi su bili prilično zauzeti svojim testnim „rundama“, a sve više informacija o prvom britanskom električnom hiperautomobilu polako izlaze u javnost...

Kao što je već poznato Lotus Evija će biti izrađen u samo 130 jedinica, sa širokim spektrom prilagođavanja i personalizacije, što će kupce koštati „samo“ između 1.5 i 2 miliona eura. Muzej automobila Petersen je za tu priliku pripremio poseban video prilog sa kojim gledaocima otkriva detalje oko stvaranja modela Evija i njegovo značenje za brend.

 

 

 

Naravno, ko može bolje sve detalje objasniti od Russela Carra, šefa dizajna Lotusa Evije. Bez sumnje ovaj model je ekstreman u svakom pogledu, ali i dalje posjeduje neke odlike filozofije dizajna brenda Lotus. Ovaj model predstavlja svojevrsni „kamen međaš“ britanskog proizvođača, koji ujedino služi kao „pokusni kunić“ za nove tehnologije koje će itekako uticati na buduća Lotusova vozila. Njegov dizajn odražava efikasnost, aerodinamiku i dinamičnost u vožnji, što su glavne odlike Lotusovog inžinjeringa.

 

 

Oblik Evije je obilkovan po ugledu na borbene avione sa bezvremenskim elementima dizajna, pa čak i nagovještajima naučne fantastike sa kamerama umjesto tredicionalnih ogledalla retrovizora. Zadnji dio izgleda drugačije od bilo kojeg automobila koji je u posljednje dvije decenije dizajniran, a osvjetljenje je jedinstveno i veoma originalno osmišljeno. Logotip Lotus na zadnjem dijelu koristi slovo T kao svjetlo za vožnju unazad. Veoma originalno mora se priznati.

 

 

Lotus Evija pokreću četiri elektromotora koji isporučuju nevjerovatnih 1.973 KS koje omogućavaju ubrzanje do „stotke“ za manje od tri sekunde, a brzinu od 200 km/h dostizaće za samo 6 sekundi!

Datum objave: 15/06/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook