Naslovna > Automobili > Citroen > C4 > Oslobodi svoje misli

CITROËN Cactus M

Oslobodi svoje misli

Na međunarodnom automobilskom salonu u Frankfurtu, CITROËN po prvi put u svijetu predstavlja konceptni automobil nadahnut modelom Méhari: Citroën CACTUS M …

Stil konceptnog automobila CACTUS M, već nagoviješten odlikama modela Citroën C4 Cactus, još je pustolovniji i potvrđuje srodnost s konceptom Citroën Aircross koji je predstavljen u Šangaju prošlog aprila. Blatobrani su posebno oblikovani oko točkova vozila kako bi mu dali zdepastiji i snažniji izgled. Podignuto vjetrobransko staklo, povišena karoserija i veći promjer točkova naglašavaju njegovu ličnost okrenutu razonodi. Na bočnim stranama karoserije velika vrata od plastike pridonose lakoći i sigurnosti vozila te mu daju originalan potpis. Takav dizajn podsjeća na duh slavnog modela Méhari, koji je također bio vođen filozofijom vozila za sve terene. Naime, kabina mu je potpuno otvorena pa se do zadnjih sjedala može doći skokom preko bočne strane karoserije podupirući se na udubljeni element na zadnjem boku. Stoga granica između putnika i svijeta koji ih okružuje više ne postoji.

 

Domišljat i okrenut razonodi

Svojim dizajnom, Citroën CACTUS M stavlja razonodu u fokus doživljaja automobila i pretvara je u istinsko umijeće življenja. Savršen je primjer dizajn unutrašnjosti koji je preuzeo tehničke materijale izvorno korištene za aktivnosti na otvorenom. Za beskompromisnu upotrebu vozila, čitava se kabina može oprati mlazom vode zahvaljujući sistemu za odvodnju ugrađenom u prostor za noge. Budući da je model nadahnut surferskim svijetom, sjedala nalikuju surferskim odijelima i presvučena su neoprenskom tkaninom u boji koja je udobna i nepropusna. Citroën CACTUS M odlikuje se i modularnošću, primijenjenu prije svega na krov koji se može ukloniti kako bi putnici mogli poslagati svu svoju opremu u vozilo (wakeboard, dasku za jedrenje...). Sve je oblikovano tako da pruža udobnost i opuštenost.

 

S lakoćom na svakom terenu.

Citroën CACTUS M stvoren je za bijeg od svakodnevice, istraživanje i osvajanje novih područja. Za koju god aktivnost, u bilo kojim vremenskim uslovima ili uslovima na cesti, sve značajke vozila povećavaju bezbrižnost putnika. Sistem Grip Control omogućuje optimalno prianjanje na svim terenima i time osigurava bezbrižno skretanje s utabanih puteva. CACTUS M pruža potpunu slobodu zahvaljujući modularnosti kabine koja se pretvara u ležaj i mekanom krovu od kojeg se može složiti šator. Taj mekani krov, koji podupire inovativni sistem naduvavanja, takođe pruža zaštitu u slučaju kiše. Citroën CACTUS M opremljen je i svakodnevnom tehnologijom koju donosi cjelokupna korisna oprema modela C4 Cactus (tablet s dodirnim zaslonom, easypush upravljanje mjenjačem...).

 

Koncept CACTUS M savremen je izraz vrijednosti koje su dovele do stvaranja modela Méhari. To su vrijednosti udobnosti, užitka i razonode, koje oduvijek motivišu CITROËN.  Predstavljen uz model C4 Cactus i koncept Aircross, koncept CACTUS M dočarava svu vitalnost i koherenciju Marke.

 

Datum objave: 03/09/2015
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook