Naslovna > Automobili > Hyundai > Genesis > Osvježen Genesis Coupe za Europu
FOTO GALERIJA (10)

Hyundai

Osvježen Genesis Coupe za Europu

Nakon što je Hyundai još prošle godine osvježeni Genesis Coupe predstavio u Južnoj Koreji, te početkom godine u SAD-u, vrijeme je došlo da se taj automobil ponudi i europljanima

Hyundai Genesis Cuope je  dvovratni sportski automobil, nastao na sedanskoj izvedbi sa pogonom na stražnje točkove. Redizajnirani model sa sobom donosi mnoštvo promjena u vanjskom dijelu kao i u unutrašnjosti a i paleta agregata je značajno osvježena.  Izvana Genesis Coupe zadržava spoj tradicionalnog coupea, proporcija  i modernih detalja, a najizraženija promjena je šestougaona rešetka na masci po kojoj su prepoznatljivi Veloster i još neki novi Hyundai modeli.

 

Dva nova usisa za zrak na prednjem dijelu poboljšavaju hlađenje motora, ali i doprinose boljoj estetskoj slici modela zajedno sa LED svjetlima iznad svjetala za maglu.  I unutrašnjost je značajno promjenjena u odnosu na stari model, što se prije svega odnosi na centralni greben na kojem su smješteni mjerni instrumenti koji naglašavaju sportski karakter automobila ali su i izrazito funkcionalni sa podacima koje pružaju putnicima u kabini. Osim toga Genesis Coupe je dobio i  teleskopski upravljač te potpuno nova sjedišta sa podešavajućim lumbalnim dijelom.  Prethodna verzija ovog automobila imala je dosta problema prilikom brze vožnje u oštrim krivinama, što su primjetili i proizvođači te isti nedostatak otklonili ugrađivanjem  sistema za kontrolu ovjesa koji doprinosi ugodnijoj i prilagodljivijoj vožnji. 

 



Osim promjena u eksterijeru i enterijeru, osvježeni Genesis Coupe dobio je osvježenje i pod poklopcem motora. Svi motori su pojačani i dostupni zajedno sa novorazvijenim osmostepenim automatskim mjenjačem. Najviše pažnje privlači 3.8i V6 GDi sa 347 KS i 410 Nm obrtnog momenta koji do 100 km/h ubrzava za 5,9 sekundi i postiže maksimalnih 260 km/h. Drugi motor je 2.0 TCI četvorocilindraš koji razvija 260 KS i 370 Nm, a ovaj model razvija maksimalnih  236 km/h i do 100 km/h stiže za 7,4 sekunde. Zanimljivo je da je ovaj model dostupan i sa nivoom opreme R-Spec u kojo se između ostalog kupcima nude Brembo kočnice, zaključavanje Torsen diferencijala ali i isključivo šestopena manuelna transmisija. Ovaj paket opreme sa najjačim agregatom automobilu donosi i stražnji spojler, aero  brisače, alu papučice i i Xenon HID prednja svjetla.  Kada je u pitanju sigurnost svi Hyundai Genesis Coupe modeli standarno dolaze opremljeni sa prednjim i bočnim zavjesama, sistemom za kontrolu proklizavanja, sistemom za stabilnost, električnom raspodjelom kočione sile, a tu su i sistem za pomoć pri kočenju i aktivni nasloni za glavu.  Cijena ovog modela sa 3.8i V6 GDi 8AT i Premium Pack-om u Francuskoj se kreće oko 38.000 eura, a glavni konkurenti ovom automobilu u zavisnosti s kojim motorom je opremljen su Chevrolet Camaro, Ford Mustan i Nissan 370Z.

Datum objave: 21/07/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook