Naslovna > Automobili > Jaguar > F-Pace > Osvježen izgled i novi plug-in hibrid

Jaguar F-Pace

Osvježen izgled i novi plug-in hibrid

Najprodavaniji Jaguarov model F-Pace je temeljno dorađen i pored redizajna karoserije i enterijera, tu su i novi pogonski sklopovi...

Vizuelne nadogradnje novog Jaguara F-Pace su prilično suptilne, ali u prvom planu su redizajnirane LED prednje svjetlosne grupe koje imaju svjetlosni potpis u obliku slova J. Na zadnjem dijelu se ističu nove LED svjetlosne grupe. Kabina F-Pacea je neprepoznatljiva u odnosu na prethodnika. Centralno postavljen 11,4-inčni HD zakrivljeni ekran osjetljiv na dodir nalazi se na sredini centralne konzole i sadrži najnoviji Jaguarov infotainment sistem Pivi Pro, kao i Apple CarPlay i Android Auto podršku.

 

 

 

Prema riječima proizvođača, 90% svih komandi se može završiti sa dva dodira na početnom ekranu. Vrh armaturne table je podijeljen u dva dijela: gornji dio koji je presvučen drvetom ili aluminijumom, sa kontrastnim donjim dijelom presvučenim kožom. Aktuelno F-Pace rotaciono biranje pogona na centralnoj konzoli je zamijenjeno klasičnom ručicom presvučenom kožom. Nove obloge vrata imaju veće držače za boce, dok su električni prekidači za prozore pomjereni od vrha vrata prema dolje kako bi se do njih lakše dolazilo.

 

 

 

 

Nova linija pogona se sastoji od tri dizelaša, dva benzinca i plug-in hibridnog pogonskog sklopa. Svi automobili imaju standardni pogon na sva četiri točka i automatski osmostepeni mjenjač. Dizelski agregati imaju 48V „blagu“ hibridnu podršku, a linija započinje sa dvolitarskim četvorocilindrašem sa dva raspona snage: 163 i 205 KS. Trolitarski šestocilindraš od 300 KS je najsnažniji dizelaš od predstavljanja ovog modela, a Jaguar tvrdi da će ovaj model postizati ubrzanje od nule do 100km/h za 6,1 sekundu i imati prosječnu potrošnju od 6.1 litru dizela na pređenih 100 kilometara.

 

 

 

 

Benzinska ponuda uključuje dvolitarski turbo četvorocilindraš od 250 KS i novi trolitarski šestocilindraš sa „blagom“ hibridnom podrškom i električnim superpunjačem od 401 KS. Proizvođač tvrdi kako će ovaj agregat omogućiti sprint do 100 km/h za 5,1 sekundu.

 

Vrh ponude čini novi plug-in hibridni model P400e koji koristi dvolitarski četvorocilindarski turbo benzinac uparen sa baterijom od 17,1 kW i električnim motorom. Ovaj sistem kombinovano isporučuje 406 KS i 640 Nm obrtnog momenta i kao takav predstavlja najbrži model u liniji. Prema podacima proizvođača ovaj model će ubrzavati od nule do 100 km/h za pet sekundi. To je ujedini i najefikasniji model u liniji sa prosječnom potrošnjom od samo 1,8 litara benzina na pređenih 100 kilometara, dok će sa jednim punjenjem baterije biti sposoban preći 53 kilometra.

 

Cijena ovog redizajniranog Jaguara F-Pace se kreće od 44.326 pa do 70.500 eura po jednici na tržištu Velike Britanije.

Datum objave: 15/09/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook