Naslovna > Automobili > Ford > Fiesta > Osvježen model za urbanu vožnju

Ford Fiesta

Osvježen model za urbanu vožnju

Američki proizvođač automobila predstavio je ažuriranu verziju svoga malog gradskog modela Fiesta, sa blagim ali uočljivim novinama u odnosu na standardni model...

Konkurencija na polju malih gradskih automobila je veoma jaka, naročito na tržištu Evrope, na kojem se konstantno pojavljuju novi modeli, pa su tako proizvođači primorani da budu veoma aktivni ukoliko žele zadržati konkurentnost. Posljednjih nekoliko mjeseci svjetlost dana ugledali su facelift modeli Volkswagen grupe Polo, Seat Ibiza a Škoda Fabia uskoro dobija novu generaciju.  U Fordu su veoma svjesni o stanju na tržištu, pa su tako predstavili osvježeno izdanje svog popularnog malog gradskog automobila Fiesta, kako bi zadržali korak sa rivalima i podigli interesovanje javnosti za svoje modele.

 

 

 

 

 


Ažurirana Fiesta dolazi sa tri paketa opreme: regular, active i ST. Izmjene stila iznutra i izvana prilično su diskretne, tako da neće biti prevelikih razlika u odnosu na standardni model. Jedna od najznačajnijih novina biće LED prednja svjetla, koja će biti sastavnio dio u svakoj verziji. Više varijante uključivaće i naprednija  matrix LED svjetla, sa dugim svjetlima koja sprečavaju zasljepljivanje. Prednja svjetla dolaziće sa crnim okvirom, dok će opcionalna LED stražnja svjetla imati tamniji izgled. Nastavljajući sa dosadašnjom praksom, svaka verzija Fieste ima nešto drugačiji dizajn prednje maske, kao i druge kozmetičke izmjene kako bi se stvorila jasna vizualna razlika između nivoa opreme. Treba napomenuti ST-Line sportskog izgleda sa redizajniranom gornjom maskom hladnjaka sa dubljom i sjajnom crnom saćastom površinom. Dok se ispod nalazi uvećani donji segment maske za usisavanje vazduha sa otvorima u boji karoserije. U unutrašnjosti kabine ističe se 12,3 inčni infotainment sistem, koji zauzima središnji položaj na konzoli. Premium paket opreme ST dobija nova sjedišta sa boljom podrškom i integrisanim naslonima za glavu. Takođe ST verzija dobiće i moćnijji agregat u odnosu na ostale verzije osvježene Fieste, tako će se ispod poklopca motora nalaziti 1,5-litarski EcoBoost agregat sa turbopunjačem snage 200KS i 320 Nm. Ovaj pogonski sklop daje mogućnost za sprint od 0 do 100 km/h za 6,5 sekundi i najveću brzinu od 230 km/h. Još jedna novina i razlika koji donosi ST model je mogućnost da se standardni 17-inčni točkovi mogu zamijeniti za veće 18-inčne sa tamnim izgledom. Modeli sa slabijim paketima će imati nešto slabiji pogon, riječ je o 1,0-litarskom EcoBoost agregatu dostupnim sa tri varijante snage: 100, 125 i 155 KS. Blaga hibridna tehnologija 48v će biti dostupna sa dvije snažnije konfiguracije i može se kombinovati sa šestostepenim ručnim mjenjačem ili sedmostepenim automatskim mjenjačem sa dvostrukim kvačilom. Prema planovima proizvođača, prvi kupci dobiće svoje modele početkom naredne 2022. godine.

 

Datum objave: 16/09/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook