Naslovna > Vijesti > Osvježena verzija sportske krstarice sa preko 800 KS

Mercedes Benz AMG-GT

Osvježena verzija sportske krstarice sa preko 800 KS

Isplivale su nove fotografije testiranja sportske limuzine njemačkog proizvođača uoči predstavljanja koje se očekuje u toku godine, a najveću novost predstavlja E Performance plug-in hibrid agregat...

Blaži facelift modela AMG-GT 4-Door Coupe se očekuje u drugom dijelu ove godine, a najzanimljiviju novost bi trebala prredstavljati ponuda motora. Na novim fotografijama se može primijetiti otvor za punjenje elektrićne energije, a na bokovima se uz V8 Biturbo nalazi i znak E Performance, koji je rezervisan za elektrifikovane verzije AMG modela njemačkog proizvođača. Time se praktično potvrđuje da će osvježeni model imati 73e pogonsku jedinicu baziranu na 4.0-litarskom V8 agregatu sa verzije 63 S, koji je pojačan električnim motorom na zadnjoj osovini i 6.1 kWh baterijama. Zahvaljujući tome 73e razvija dodatnih 95 KS, a u specijalnom boost modu koji traje deset sekundi elektromotor može razviti preko 200 KS. Ukupna snaga će se tada popeti na više od 800 KS uz 1000 Nm obrtnog momenta, što će rezultovati impresivnim ubrzanjem od 0-100 km/h manjim od 3 sekunde.

 

 


Pogonska jedinica će biti uparena sa istim devetostepenim automatskim mjenjačem kao i benzinska verzija, a u Mercedesu navode da će sistem upravljanja moći da rasporedi dodatnu snagu na prednje točkove u slučaju proklizavanja točkova zadnje pogonske osovine. Pored ranijih opcija Comfort, Sport i Sport+, biće dodat i poseban Electric mod vožnje u kojem će za pokretanje automobila biti zadužen isključivo električni motor. Maksimalna brzina u ovom modu biće 130 km/h, a očekuje se da će maksimalan domet iznositi oko 100 km. Najveće razlike na eksterijeru osvježenog modela su vidljive na prednjem braniku, a ponudu će obogatiti i novi aluminijumski naplatci kao i proširena paleta boja. Očekuje se da će u enterijeru hibridna verzija dobiti isti sportski upravljač i infotainment sistem sa dva 12.3-inčna displeja uz par specijalnih detalja.

Datum objave: 26/04/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook