Naslovna > Automobili > Audi > A6 > Osvježenje u A4 stilu
FOTO GALERIJA (18)

Novitet - Audi A6 facelift

Osvježenje u A4 stilu

Iako prodaja aktuelnog A6 ne posustaje, u Ingolstadtu su odlučili da je vrijeme za dizajnersko i tehničko osvježenje

Audi A6 trenutno je jedan od tržišno najuspješnijih modela iz Ingolstadta i najprodavanija poslovna limuzina na svijetu sa čak 234.000 prodatih primjeraka u 2007. godini ili 37% čitave prodaje u klasi. Reklo bi se da je sa svojim bezvremenskim oblikom i tehničkim savršenstvom novi A6 na vrhuncu slave. Ipak, konkurencija nikada ne spava, pa su čelnici Audija odlučili na vrijeme osvježiti svoju „zlatnu koku“, da bi zadržali odlične prodajne rezultate. Nastupajući sajam automobila u Parizu biće mjesto prezentacije obnovljenog luksuznog bestsellera.

 

 

 

Dizajnerski je A6 zadržao prepoznatljiv oblik uz dodatak karakterističnih kućnih detalja. To se prije svega odnosi na novu single frame masku hladnjaka, stilizovane branike i redizajnirana svjetla za maglu, a opcijski se nude i dnevna LED i adaptivna xenonska svjetla. Bočnu liniju krasi aluminijumska lajsna, dok je zadnji dio dobio nova svjetla po uzoru na model A4, stilizovani spojler na prtljažniku i elegantni difuzor. Velika pažnja posvećena je i tehničkim novitetima, naročito onim u vezi sa smanjenjem potrošnje goriva. Tako svi dostupni agregati (šest benzinskih i četiri dizelska) u prosjeku troše 15% manje goriva, zahvaljujući novom sistemu direktnog ubrizgavanja, kontroli rada ventila i sličnom. Istinsku novost predstavlja ugradnja potpuno novog 3.0-litarskog V6 TFSI benzinca sa 290 KS.

 


LIMUZINSKI  RS6
Obnova Audija A6 obuhvatila je i njegovu najjaču seriju, model RS6, koji pored popularne karavanske Avant verzije, sada stiže i u klasičnoj sedan izvedbi. Pogonski agregat je poznati 5.0-litarski twin-turbo V10 sa 580 KS i 650 Nm obrtnog momenta, koji preko Tiptronic šestostepene automatske transmisije pokreće sva četiri točka. To je dovoljno za ubrzanje do 100 km/h od 4,5 sekundi i maksimalnu brzinu elektronski limitiranu na 250 km/h.

Datum objave: 04/10/2008
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook