Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > Smart > Otkrivanje novog električnog modela

Smart Concept 1

Otkrivanje novog električnog modela

U sklopu sajma automobila u Minhenu, proizvođač malih gradskih vozila Smart predstavio je novi električni crossover Concept 1, koji ima veće dimenzije u odnosu na ostale modele ovog proizvođača...

Ideja ove kompanije da krene sa proizvodnjom crossover modela, prisutna je od 2005. godine, kada je na sajmu automobila u Frankfurtu prikazan konceptualni model Formore. Nažalost po javnost, ovo vozilo nikada nije ugledalo svjetlo dana ni autosalone zbog teške finanskijske situacije u kojoj se tada nalazila kompanija DaimlerChrysler. Nakon šesnaest godina i promjene u vlasničkoj strukturi Smart je konačno ponovo oživio ideju o crossover modelu kojeg će konačno lansirati i na tržište.

 

 

 

 

 

Tako će kupcima u bliskoj budućnosti biti dostupan potpuno električni crossover pod nazivom Concept 1. Dimenzije ovog automobila su veće od svih prethodnih modela proizvođača Smart, a sa dužinom od 4,29 metara, širinom od 1,91 metara i visinom od 1,70 metara, novi Smart Crossover koncept je otprilike velik kao Mini Countryman. Dok je meuđuosovinsko rastojenje 2,75 metara, što omogućava dosta prostora u kabini u kojoj se nalaze četiri sjedišta sa dva plus dva rasporedom. Novi Concept 1 vozi se na masivnim 21-inčnim točkovima i može se pohvaliti LED osvjetljenjem sprijeda i straga. Dizajn Izgleda bitno drugačije od svih Smart automobila prije njega, posebno iznutra gdje minimalističkom kabinom, bez mnogo elemenata, dominira masivni ekran osjetljiv na dodir od 12,8 inča. Kako tvrde iz kompanije, ovaj model biće podržan savremenim tehnološkim postavkama, kao što su  mogućnost brzog punjenja, bežičnog ažuriranja i novog infotainment sistema. Predpostavlja se da će ovaj model na tržištu Evrope biti dostupan naredne godine.

Datum objave: 06/09/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook