Naslovna > Automobili > Kia > Sorento > Otkriven novi Sorento

Kia Sorento 2020

Otkriven novi Sorento

Nova generacija SUV modela Sorento sa sedam sjedišta debitovala je prije sajma u Ženevi, a plug-in hibridna varijanta se očekuje u toku godine...

 

Kia je prikazala novu generaciju svog SUV modela Sorento uoči zvaničnog  predstavljanja publici na predstojećem sajmu automobila u Ženevi. Ovaj prikazani model je varijanta za korejsko tržište, ali će razllike između nje i verzije za evropske kupce biti marginalne. Novi Sorento dijeli pojedilna stilska rješenja od većeg SUV-ja Telluride, ko što je rešetka hladnjaka „tigrova njuška“ sa novim LED svjetlosnim grupama i vertikalno postavljena zadnja svjetla koja omogućavaju široko kvadratno otvaranje prtljažnika.

 

 

Prema riječima proizvođača enterijer se po kvaliteti izrade može mjeriti sa njemačkim rivalima u klasi, a razlike između prikazanog i evropskog modela će biti samo u nijansama boje, a ne u konačnom izgledu. Tu je i centralni displej od 12,3-inča uparen sa 10,25-inčnim centralnim infotaiment sistemom. Prema navodima proizvođača svi modeli bi trebali biti opremljeni autonomnim kočenjem u slučaju nužde sa detekcijom biciklista, kožnim presvlakama sjedišta i dvoozonskom klimatizacijom. Modeli sa najvišim nivoom opreme biće opremljeni grijanim sjedištima sa ventilacijom, bežičnim punjačem telefona i inteligentnim tempomatom.

 

 

Novi Sorento će u početku biti dostupan kupcima sa dizelskim i benzinsko-eletričnim hibridnim pogonom, a do kraja godine će se naći u ponudi i plug-in hibridni sistem. Hibridni pogonski agregat će činiti kombinacija 1,6-litarskog benzinskog agregata i električnog motora koji će zajedno isporučivati oko 230 KS. Plug-in sistem bi trebao isporučivati jačinu od 268 KS, a očekuje se autonomija od oko 65 kilometara čisto električne vožnje u kombinovanim uslovima. Sve pogonske jedinice će biti uparene sa automatskom transmisijom i pogonom na sva četiri točka.

Datum objave: 18/02/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook