Naslovna > Automobili > Ford > Fiesta > Otkrivena nova Ford Fiesta ST

Ford

Otkrivena nova Ford Fiesta ST

Nova generacija Ford Fiesta ST službeno će biti predstavljena 7. marta u Ženevi. Po ustaljenom receptu neki su detalji otkriveni nešto ranije.

Ford oznaku ST koristi za sportske modele raznih klasa. Fiesta spada u gradsku klasu automobila pa je oznaka ST tim interesantnija. U vrijeme kada je popularno smanjivanje radne zapremine i ''rezanje'' cilindara motora Ford je upravo krenuo tim putem. Po tom receptu motor raspolaže sa 1,5 litara radne zapremine i tri cilindra što je trenutno presedan u ovoj klasi automobila.

 


Usprkos tome potencijali motora nimalo ne zaostaju za onim što se od ST oznake očekuje. Snaga je 200 KS, maksimalni obrtni moment 290 Nm...To je dovoljno da nova Fiesta ST iz stanja mirovanja do 100 km/h stigne za 6,7 sekundi.
Motor je opremljen sistemom za gašenje jednog cilindra u slučaju kada nisu potrebni maksimalni potencijali. Tada se Fiesta ST kreće samo sa dva aktivna cilindra dok se treći, kada zatreba, aktivira za 14 milisekundi...

 

 

 


Elektronika dolazi sa tri programa rada: Normal, Sport i Track) pa vozač u svakom trenutku može izabrati ono što želi. Svaki program dolazi sa posebno podešenim radom ESP-a, osjećaja na volanu i odzivu na naglo potapanje desne pedale. Da bi sve bilo potpuno moguće je i komandovanje klapnama u izduvnom sistemu koje određuju nivo buke...
Fiesta ST nudit će se sa karoserijom sa troja i petera vrata.
Sve će pojedinosti biti otkrivene 7. marta u Palexpo centru u Ženevi.   

Datum objave: 27/02/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook