Naslovna > Automobili > Kia > EV6 > Otkriveni finalisti „svjetskog auta godine“ i svi su električni

New York Auto Show 2022

Otkriveni finalisti „svjetskog auta godine“ i svi su električni

Ovakvu konkurenciju električnih automobila imali smo samo 2021. i 2019. godine, kada su dva od konačna tri pobjednika bila električna vozila...

Izbor najboljih automobila na svijetu za 2022. godinu se bliži, a pobjednici će biti objelodanjeni na New York Auto Show-u koji se održava u aprilu. Već sada imamo kompletnu listu finalista i favorita za svaku od šest kategorija. Po prvi put u istoriji nagrade, koja se dodjeljuje još od 2005. godine, konkurencija je u potpunosti električna. Najbliže ovoj količini električnih automobila imali smo samo 2021. i 2019. godine, kada su dva od konačna tri pobjednika bila električna vozila.

 

 


Ove godine u finalu za „svjetski automobil godine“ su Ford Mustang Mach-E, Kia EV6 i Hyundai Ioniq 5. Neki će reći da se ovdje radi o praktično dva takmičara budući da EV6 i Ioniq 5 dijele istu platformu, ali radi se o potpuno drugačijim estetikama, i nekim ključnim razlikama kao na primjer ta što EV6 nudi GT model sa 576 konjskih snaga.  Ioniq 5 ima jednu prednost jer se takmiči u još dvije kategorije „svjetski električni automobil godine“ i „najbolji dizajn auta“. Pored njega, u nekoliko kategorija se takmiči i Audi E-Tron. 

 

 

Da bi automobil mogao da ponese titulu „najboljeg na svijetu“ mora imati intenzitet proizvodnje minimalno 10.000 primjeraka godišnje. Takođe, mora biti dostupan na barem dva velika svjetska tržišta od 01. januara 2021. do 30. marta ove godine. Da bi automobil mogao da ponese titulu „najboljeg na svijetu“ mora imati intenzitet proizvodnje minimalno 10.000 primjeraka godišnje. Takođe, mora biti dostupan na barem dva velika svjetska tržišta od 01. januara 2021. do 30. marta ove godine.

 

 

Kompletna lista finalista:

World Car
Ford Mustang Mach-E
Hyundai Ioniq 5
Kia EV6

 

World Electric Vehicle
Hyundai Ioniq 5
Audi E-Tron GT
Mercedes-Benz EQS

 

World Urban Car
Opel Mokka
Toyota Yaris Cross
Volkswagen Taigun

 

World Luxury Car
BMW iX
Genesis GV70
Mercedes-Benz EQS

 

World Performance Car
Audi E-Tron GT
BMW M3/M4
Toyota GR 86 / Subaru BRZ

 

World Car Design
Audi E-Tron GT
Hyundai Ioniq 5
Kia EV6

 

Datum objave: 17/03/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook