Naslovna > Auto moto sport > Otvaranje sezone je pripalo Sonki
FOTO GALERIJA (19)

Abu Dhabi Red Bull Air Race

Otvaranje sezone je pripalo Sonki

Češki pilot Martin Sonka je pobijedio na otvaranju ovogodišnje sezone Red Bull Air Race šampionata, dok je prošlogodišnji šampion Matthias Dolderer bio tek četvrti...

Abu Dhabi je prvog vikenda u februaru bio domaćin jednog od najuzbudljivijih letačkih takmičenja - Red Bull Air Race. Ovogodišnja trka je bila deseta po redu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, odnosno 75. od kada postoji Red Bull Air Race šampionat. Podsjećamo da će se u okviru sezone 2017. voziti još sedam trka na tlu Evrope, Rusije, Amerike i Japana. Na prvoj ovosezonskoj trci Red Bull Air Race-a u Abu Dhabiju slavio je Martin Sonka. Pilot iz Češke Republike imao je najbrže vrijeme i zasluženo je dotakao vrh u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Na drugom mjestu završio je Juan Velarde iz Španije, dok je poziciju tri zauzeo Pete Mc Leod iz Kanade. Aktuelni prvak iz prošle sezone, Nijemac Matthias Dolderer, bio je četvrti. Pobjednik na prvoj trci bio je zadovoljan nakon takmičenja. „Zaista sam srećan. Cijela trka prošla je na najbolji mogući način. Konačno sam osvojio prvo mjesto i to mi daje samopouzdanje za nastavak sezone. Nadam se da je ovo početak nove priče“, kazao je Sonka. Španac Juan Velarede bio je veoma ushićen osvajanjem druge pozicije. Posebno je pohvalio svoj tim. „Prošle godine smo imali dobre rezultate. Ipak, pred novu sezonu promijenili smo nekoliko stvari. Bio sam opušten pred trku i mogu biti zadovoljan drugim mjestom“, kazao je Velarede. Kanađanin McLeod napomenuo je kako nije mogao zamisliti bolji početak nove sezone od činjenice da se popeo na pobjedničko postolje. „Želio sam nastaviti tamo gdje sam stao prošle sezone. Težio sam da budem disciplinovan, ali sam napravio neke greške. Ipak, početak je sezone i normalne su neke greške. Moj tim je napravio dobar posao i izuzetno je važan taj timski rad“, kazao je McLeod. Naredno nadmetanje biće održano u San Diegu 15. i 16. aprila.

 

 


Pobjednika odlučile sekunde
Ništa manje uzbudljivo nije bilo ni u „Challenger klasi“. Prvo mjesto ispred prošlogodišnjeg šampiona, njemačkog pilota Floriana Bergera, sa prednošću od 0,355 s osvojio je Šveđanin Daniel Ryfa. Treće mjesto je pripalo jedinom ženskom pilotu u šampionatu, Francuskinji Melanie Astles, kojoj je sezona 2017. druga po redu u Red Bull Air Raceu. Četvrtu poziciju i četiri boda je osvojio Britanac Ben Murphy, dok su posljednja dva boda pripala petoplasiranom Amerikancu Kevinu Colemanu. 

 

Tabela „Master“ klasa

1. Martin Sonka (Češka Republika) 15 bodova
2. Juan Velarde (Španija) 12
3. Pete McLeod (Kanada) 9
4. Matthias Dolderer (Njemačka) 7
5. Nicolas Ivanoff (Francuska)  6

 

 

Tabela „Challenger klasa“

1. Daniel Ryfa (Švedska) 10 bodova
2. Florian Berger (Njemačka) 8
3. Melanie Astles (Francuska) 6
4. Ben Murphy (Velika Britanija) 4
5. Kevin Coleman (SAD) 2

 

Datum objave: 15/03/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook