Naslovna > Auto moto sport > Otvaranje sezone pripalo Goulianu
FOTO GALERIJA (20)

Abu Dhabi Red Bull Air Race

Otvaranje sezone pripalo Goulianu

Američki pilot Michael Goulian pobijedio je na otvaranju ovogodišnje sezone Red Bull Air Race šampionata, dok je prošlogodišnji šampion Japanac Yoshihide „Yoshi“ Muroya bio drugi. Treće mjesto osvojio je prošlogodišnji pobjednik iz Abu Dhabija, češki pilot Martin Šonka...

Trinaesta sezona jednog od najuzbudljivijih letačkih takmičenja - Red Bull Air Race, počela je prvog vikenda u februaru trkom u Abu Dhabiju. Ovogodišnja trka koju je pratilo više od 50.000 gledalaca bila je jedanaesta po redu koja je vožena u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, odnosno 83. od kada postoji Red Bull Air Race šampionat. Podsjećamo da će se u okviru sezone 2017. voziti još sedam trka na tlu Evrope, Amerike i Azije. Na prvoj ovosezonskoj trci Red Bull Air Race-a u Abu Dhabiju nakon čak devet godina pauze slavio je Michael Goulian. On se, podsjećamo, na najviše postolje prvi i zadnji put do sada popeo 2009. godine u glavnom gradu Mađarske Budimpešti. Američki pilot imao je najbrže vrijeme i zasluženo je dotakao vrh u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Na drugom mjestu završio je Japanac Yoshihide „Yoshi“ Muroya, dok je poziciju tri zauzeo prošlogodišnji pobjednik u Abu Dhabiju, češki pilot Martin Šonka.

 

 

Pobjednik prve trke bio je odlično raspoložen i veoma zadovoljan svojim premijernim nastupom u sezoni 2018. „Ovo je fenomenalno. Bio sam veoma brz ovaj vikend i iz vožnje u vožnju moje samopouzdanje je raslo. Odlično sam ušao u kvalifikacije i bio koncentrisan kada je to bilo najpotrebnije. Veoma sam uzbuđen i emotivan zbog pobjede, za koju je velikim dijelom zaslužan i moj tim, koji je odlično pripremio avion. Za ovu trku smo se studiozno pripremili, išli korak po korak i na kraju stigli do pobjedničkog podijuma. Kada se smire strasti i kada počnu pripreme za sljedeću trku u Cannesu, želim se dosljedno pridržavati taktike koja nam je omogućila da pobijedimo u Abu Dhabiju. Odlično smo otvorili sezonu u kojoj nam je plan da uvijek budemo među četiri najuspješnija pilota. Ako uspijemo u toj namjeri do kraja možemo razmišljati o šampionskim ambicijama“, izjavio je Michael Goulian nakon trke u Abu Dhabiju. I Japanac Yoshihide „Yoshi“ Muroya je bio zadovoljan osvajanjem druge pozicije prvim ovosezonskim nastupom. „Prošle godine smo imali dobre rezultate. Ipak, pred novu sezonu promijenili smo nekoliko stvari. Bio sam opušten pred trku i mogu biti zadovoljan drugim mjestom“, kazao je Velarede. Kanađanin McLeod napomenuo je kako nije mogao zamisliti bolji početak nove sezone od činjenice da se popeo na pobjedničko postolje. „Ovo je veoma dobar početak sezone za mene i moj tim. Nismo pobijedili, ali smo pokazali da odlični rezultati iz 2017. godine nisu bila slučajnost. Kada uđete među četiri najbrža pilota to znači da ste bili veoma brzi i da su nijanse odlučile pobjednika. Naš cilj je da svaku trku završimo među prva četiri i da uvijek budemo blizu pobjedničkog postolja“, kazao je Muroya. Sljedeća trka Red Bull air Race šampionata vozi se 21. i 22. aprila u francuskom Cannesu. 


Poredak Master klasa, Abu Dhabi 2018.
1. Michael Goulian (USA) 15 (bodova)
2. Yoshihide Muroya (JPN) 12
3. Martin Šonka (CZE) 9
4. Kirby Chambliss (USA) 7
5. Matt Hall (AUS) 6
6. Ben Murphy (GBR) 5
7. François Le Vot (FRA) 4
8. Mika Brageot (FRA) 3
 

Datum objave: 15/02/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook