Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Ovog vikenda u Oslu, a krajem avgusta u Mostaru

Red Bull Cliff Diving

Ovog vikenda u Oslu, a krajem avgusta u Mostaru

Takmičenjem u glavnom gradu Norveške predstojećeg vikenda nastavlja se Red Bull Cliff Diving “Svjetsko prvenstvo 2022” koje će dvije sedmice poslije stići i u našu zemlju. Novi sportski spektakl na Starom mostu zakazan je za 27. avgust…

Nakon Bostona, Pariza i Kopenhagena, Red Bull Cliff Diving “Svjetsko prvenstvo 2022” svoj put nastavlja u glavnom gradu Norveške, Oslu, gdje će takmičari skakati sa skakaonica visokih 27 (muškarci) odnosno 21 metar (žene), postavljenih na zgradu Opere. Podsjećamo da je Oslo četvrta od osam stanica ove sezone, odnosno da će takmičenjem u Norveškoj prijestolnici prvenstvo doći do svoje polovine. Druga polovina počet će dvije sedmice poslije, takmičenjem u Mostaru 27. avgusta.Nakon Opere u Kopenhagenu, pozornica za takmičenje svjetske cliff diving elite biće zgrada opere u glavnom gradu još jedne skandinavske zemlje, Norveške.

 

 

Oslo je domaćin Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva prvi put bio prošle godine. No, kako zbog pandemije koronavirusa neki od takmičara nisu bili u prilici da dođu, događaj je bio revijalnog karaktera i nisu dodijeljeni bodovi, tako da će ove godine biti premijera. U muškoj konkurenciji svjedočimo jednoj od najneizvjesnijih sezona otkako prvenstvo postoji. Nakon niz godina, u borbi za titulu potpuno ravnopravno učestvuje nekoliko skakača. Vodeći u ukupnom poretku je Rumun Catalin Preda (490 bodova), drugi je mladi Britanac Aidan Heslop (386), treći Gary Hunt (370), a četvrti Constantin Popović (359). Aktuelni prvak Hunt ove godine još nije upisao nijednu pobjedu.

 

 

 

Ništa manje zanimljivo nije ni u kategoriji žena. U ukupnom poretku vodi predstavnica Australije Rhiannan Iffland (560), slijedi je Kanađanka Molly Carlson (470), dok treće mjesto sa 332 boda dijele Amerikanka Eleanor Smart i Kanađanka Jessica Macaulay, koje u stopu prati još jedna Australka u šampionatu Xantheia Pennisi (328). Ono po čemu se lokacija u Oslu razlikuje od ostalih jeste dužina platforme za skokove od čak 30 metara. Ni na jednoj drugoj stanici prvenstva razdaljina do ivice platforme nije veća od visine skoka. Nakon Osla, prvenstvo 27. avgusta sedmi put stiže u našu zemlju. Kao i svaki put do sada, od Red Bull Cliff Diving takmičenja na Starom mostu očekuje se sportski spektakl uz brojne gledaoce, uzbudljivo takmičenje, sjajne skokove te odličnu atmosferu kakvu samo publika u Mostaru zna prirediti. U danima takmičenja, Mostarci i njihovi gosti moći će uživati i u bogatom popratnom programu, čiji će detalji biti poznati uskoro.

Datum objave: 10/08/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook