Naslovna > Automobili > Pagani > Zonda > Pagani Zonda Fantasma EVO

Pagani

Pagani Zonda Fantasma EVO

Pagani uvijek oduševi svojim kreacijama koja mnogi smatraju kao prava umjetnička djela. Neuništiva Zonda dobila je izdanje Fantasma EVO.

Iako talijanski proizvođač automobila većinu resursa koristi za proizvodnju modela Huayra BC i Huayra Roadster uvijek se nađe vremena da se neka od neuništivih Zondi prepravi u unikatan proizvod po želji kupca.
Najnovije izdanje Zonde 760 označeno je kao Fantasma Evo. Zapravo radi se o automobilu koji je talijansku fabriku eskluzivnih sportskih automobila napustio 2005. godine. Kao zanimljivost izdvaja se podatak da je to bila prva Zonda sa volanom postavljenim na desnoj strani.

 

Spletom nesretnih okolnosti automobil je 2012. uništen u masovnom sudaru u Hong Kongu. Obzirom da je zahtijevnu popravku mogla izvesti jedino matična fabrika automobil je poslan u Italiju gdje je tako detaljno obnovljen da ima pune specifikacije potpuno novog automobila. Zapravo sve je, izuzev broja šasije, novo. Vlasnik se odlučio za dodatnu investiciju koja je podrazumijevala pretvaranje ''serijske'' Zonde u unikatan proizvod.
Kao i kod svih Zondi motor je Mercedes-AMG-ov. Radi se o velikom V12 motoru sa prirodnim usisavanje smejse koji iz 7,3 litara radne zapremine daje 760 KS. 


 

Datum objave: 25/07/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook