Naslovna > Automobili > Volkswagen > Passat > Passat iz Češke fabrike?

Volkswagen

Passat iz Češke fabrike?

VW grupacija u svojoj matičnoj zemlji uveliko radi na pripremi pogona za izradu novih električnih modela, tako da će se proizvodnja pojedinih postojećih vozila premjestiti u neke druge proizvodne pogone koji posluju u okviru Volkswagena...

Među VW modelima koja će promjeniti zemlju porjekla, našao se i Passat, koji bi umjesto rodne Njemačke, u budućnosti mogao da silazi sa proizvodnih traka u Češkoj, u Škodinoj fabrici Kvasini. U ovom Škodinom pogonu već se sklapa sestrinska limuzina Superb, a ukoliko joj se pridruži Passat, kapacitet pogona bi mogao biti gotovo potpuno popunjen, što sada nije slučaj. Druga Škodina fabrika takođe dostiže limit proizvodnje, pa VW grupacija razmišlja o mogućnosti izgradnje još jednog pogona za češki brend automobila.

Zvanična odluka o lokaciji novog pogona Škode još nije donijeta, ali opcija su svakako Bugarska i Turska. I dok eventualna oznaka "Made in the Czech Republic" na Passatu verovatno neće obradovati pojedine kupce ovog automobila, kapaciteti VW fabrike u Emdenu, ali i Hanoveru moraju da budu oslobođeni kako bi 2022. u ovim pogonima počela proizvodnja električnih vozila. Inače, Passat je poslednjih godina najprodavaniji model u svojoj klasi u Evropi.

 

Datum objave: 21/11/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook