Naslovna > Automobili > Kia > Venga > Perfektnih 100 hiljada kilometara

Kia – Venga na super testu

Perfektnih 100 hiljada kilometara

U okviru Auto Bildovog 100.000 kilometara dugačkog super testa, Kia Venga je pokazala visok nivo praktičnosti i pouzdanosti...

Jedna od najuglednijih automobilističkih revija na svijetu, njemački Auto Bild, nakon zaključenog super testa i pređenih 100.000 kilometara, Kijin monovolumen Venga je označio kao “san svakog kupca.”

 

Nakon dvogodišnjeg testiranja Venge s 1,4-litarskim benzinskim CVVT motorom i EcoDynamics varijantom (start/stop sistem), u Auto Bildu su posebno naglasili prostranu i korisniku prijatnu kabinu, visok položaj sjedenja, jednostavno ulaženje i izlaženje, vrlo korisnu kliznu zadnju klupu i tiho djelovanje motora u gradskoj vožnji. 

 

Tokom testa Vengin motor nije zahtijevao dolijevanje ulja između servisnih intervala, mjenjač je bio sasvim pouzdan i vozilo je nakon dvije godine i 100.000 km još uvijek koristilo prvobitne kočione pločice i diskove.

 

Rastavljanje Kia Venge i njenih brojnih dijelova uz pomoć stručnjaka DEKRA-e, otkrilo je tek jedan nebitan kvar – napuknutu prednju maglenku, čija zamjena je koštala manje od 60 eura! Među svih 97 vozila, koje su u Auto Bildu od 2000. godine testirali na 100.000-kilometarskom testu, Kia Venga je na “vječnoj listi” zauzela 2. mjesto, što je svrstava među zadovoljavajuće i najpouzdanije modele na tržištu.

 

U zaključku članka o Vengi, u Auto Bildu su napisali: “Besprijekorna Kia Venga radi li radi, sasvim pouzdano i bez primjedbi. Praktična Kia dostiže rezultat snova i njen jednostavan pristup do najsavremenijih tehnologija je postavlja za uzor svima – ono čega nema unutra, ne može se ni pokvariti.”

 

Podsjećamo da prvo mjesto Auto Bildove vječne liste dijele dva automobila - prošla generacija Mazde 6, pogonjena 1.8-litarskim benzinskim motorom i prva generacija BMW 130i, koji su test na 100.000 km odradili bez ijednog jedinog kvara. 

Datum objave: 10/07/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook