Naslovna > Automobili > Alfa Romeo > 4C > Perolaki metak

Alfa Romeo 4C

Perolaki metak

Sa težinom od samo hiljadu kilograma i 237 KS Alfa Romeo 4C je rođeni lovac na brzine...

Šuškalo se i šuškalo, a svjetskom premijerom u Ženevi napokon je i potvrđeno Alfa Romeo 4C kreće u serijsku proizvodnju. Podsjećamo da je Alfa Romeo 4C kao koncept debitivala 2011. godine upravo u Ženevi, te da je prema nekim ranijim planovima italijanskog proizvođača trebala biti predstavljena na ovogodišnjem sajmu automobila u Detroitu. Crveno svjetlo za realizaciju ovog plana dao je niko drugi do prvi čovjek Fiat grupacije Sergio Marchionne, koji nije bio zadovoljan finalnim proizvodom. Alfini inženjeri su tako dobili dva dodatna mjeseca da 4C dovedu u željenu formu.

 

Za pogon 4C namijenjen je 240 “konja” snažan 1.8-litarski turbobenzinac, koji je široj javnosti poznat iz Alfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde modela, u kojom razvija 235 KS. Zahvaljujući ovom agregatu 4C do 100 km/h iz mjesta stiže za samo pet sekundi, dok joj je maksimalna brzina limitirana na 250 km/h. Ubjedljive performanse rezultat su veoma male težine Alfinog kompaktnog kupea, u čijoj izradi je korištena kombinacija karbonskih vlakana i aluminijuma. Rezultat ovakvog pristupa u konstruisanju je odnos od 4KS/1Kg.

 

Osim perolake konstrukcije Italijani kod ovog modela ističu u prvi plan i odličnu aerodinamiku, koja za rezultat ima odličan “downforce” pri visokim brzinama. Podsjećamo da je konceptni model iz 2011, koji je bio u potpunosti izrađen od karbona, bio težak tek 850 kg, odnosno da glavni konkurent Lotus Elise ima 924 kg. Osim u Evropi 4C će se prodavati i na američkom tržištu, na kojem Alfa Romeo zvanično nije prisutna od 1995. godine. Atraktivni kupe će se proizvoditi u Maseratijevim pogonima u Modeni, a planirana godišnja produkcija je od dvije do dvije i po hiljade modela. Očekivana cijena za najjeftiniji model je oko 56.000 eura, a zvanična prodaja počinje u maju tekuće godine.  

 

 

DIZAJN

 

Genetski kod

Kao dizajnerska inspiracija za 4C model poslužio je ekskluzivni 8C Competizione model...

 

Italijanski dizajneri su kao svojevrsni uzor u oblikovanju 4C modela uzeli superautomobil Alfa Romeo 8C Competizione. Podsjećamo da je ovaj model u konceptnom izdanju predstavljen još 2003. godine na sajmu automobila u Frankfurtu, te da se proizvodio u limitiranoj seriji od 2007. do 2009. godine (500 kupe modela) odnosno od 2008. do 2010. godine (500 roudstera). U osnovi je riječ o sportskom dvosjedu, sa motorom naprijed i zadnjim pogonom.

 

Za pokretanje ovog modela je iskorišten Ferrarijev 4.7-litarski V8 agregat sa 450 KS, koji je omogućavao ubrzanje od 0 do 100 km/h za 4,2 sekunde uz maksimalnu brzinu od 292 km/h. 

Datum objave: 16/05/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook