Naslovna > Automobili > Land Rover > Range Rover > Peta generacija tehnološkog čuda predstavljena tržištu BiH

Range Rover

Peta generacija tehnološkog čuda predstavljena tržištu BiH

Sa petom generacijom njegovog najvećeg i najluksuznijeg modela Range Rover je napravio veliki tehnološki iskorak na svim poljima, a ponajviše u pogledu digitalizacije enterijera, koji je podržan profinjenim luksuzom i savremenim pogonom...

Premijera nove generacijaRangeRovera u BiH održana je u ekskluzivnom prodajnom salonu Jaguara i Land Rovera, AC Betanija u Sarajevu, u prisustvu brojnih gostiju i poštovalaca britanskog brenda. Nasljedstvo od preko 25.000 patenata spakovanih u jednu liniju čiji je otac Spencer King inspirisalo je inženjere da sa novim Range Roverom naprave još jedan iskorak. Oličenje robusnosti i izdržljivosti podvrgnuto je teškim testovima sa više od milion prevaljenih kilometara u različitim uslovima širom planete.

 

 

 

Tehnologija je prošla više od 64.000 fizičkih testova u kontrolisanim uslovima, te 260.000 virtuelnih testnih protokola kako bi dobili novu, petu generaciju koja će se od ostatka auto-industrije isticati po mnogo čemu. Sam dizajn je priča za sebe, glatki prelazi, bez lajsni, uski sastavi, sakrivene „štopke“ i zadnji pokazivači smjera, sve je novo. Od nasljedstva tu su vrata prtljažnika iz dva dijela, dok u enterijeru vlada vrhunski luksuz čak i u najosnovnijoj opremi.

 

 

 

Prvi put kod Range Rovera moguće je naručiti sedam sjedišta, bez obzira na to da li se birala produžena verzija ili kratki model sa petserijskih sjedišta. Nove tehnologije u unutrašnjosti su u stanju kabinu pretvoriti u oazu mira. Sistem za detekciju i smanjenje zvuka oslanja se na analize spoljašnjih zvukova, koji se neutrališu zvučnim sistemom u vozilu čija je snaga čak 1.600 W. Pivi Pro multimedija je nove generacije, a njeni ekrani sada raspolažu haptičkom funkcijom, konekcijom sa Apple CarPlay aplikacijom, a na vrhunskom nivou radi i sa Amazonovom Alexom preko koje možete upravljati sistemima i na daljinu.

 

Klimatizacija kabine pojačana je filtracijom mikročestica pa, prema riječima predstavnika Range Rovera, u stanju je pročistiti vazduh i spriječiti ulazak mikroba, gljivica i virusa, uključujući i covid 19. Interesantno je i da sve opcije dolaze sa uranjajućim kvakama vrata, te električnom podrškom procesu zatvaranja, ili jednostavnije rečeno pritvaranja vrata.Range Rover je zaista grandiozan i nije za svakoga, a to potvrđuje i njegova cijena jer za osnovni model u BiH treba izbrojati oko 270.000 KM. No, ako se pak poigrate sa opremom i zahtijevate model sa drugog kraja ponude uz sve moguće našem trištu ponuđene opcije,od Special Vehicle Operation opreme i plug in hibrida, kabine sa samo 4 sjedišta, ili bolje rečeno jahte na točkovima, onda se ruka u džep mora zavući daleko dublje i izbrojati čak 660.000 maraka.

POGON I VJEŠANJE

 

Pogon je povjeren Ingenium motorima posljednje generacije. Uveliko je elektrifikovan pa svi modeli dolaze sa 48V sistemom, bez obzira na pogonsko gorivo. Snaga seže i do 530 KS iz motora sa V8 konfiguracijom. Trenutno najnapredniji u ponudi je Plug-in hibrid koji je u stanju prevaliti preko 100 kilometara sa nultom stopom emisije CO2 i nultom stopom šuma. Oslanjanje je u svim modelima vazdušno, dok se pogon ostvaruje preko obje osovine. Zahvaljujući upravljanju nazadnjoj osovini,krug okretanja kod novog modela manji je od 11 metara, što je u klasi kompaktnih vozila. 

Datum objave: 15/05/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook