Naslovna > Automobili > Kia > Sorento > Petica za sigurnost Korejca

Kia Sorento

Petica za sigurnost Korejca

Novi Kia Sorento je na nedavnom Euro NCAP testiranju za sigurnost u sudarima ostvario maksimalnu moguću ocjenu od pet zvjezdica…

Novi sportski terenac Kia Sorento ostvario je maksimalan učinak na nedavno održanom Euro NCAP testiranju. Cijela Sorentova gama među kojima je i plug-in hibrid je od strane ovog nezavisnog evropskog udruženja za izvođenje simulacija sudara dobila maksimalnih 5 zvjezdica. Sorento je kod zaštite odraslih putnika osvojio 82 % od svih mogućih bodova, 85 % bodova kod zaštite djece, 63 % kod zaštite pješaka i 87 % od svih mogućih bodova u kategoriji sigurnosnih asistencijskih sistema.

 

 


Euro NCAP je Sorenta pohvalio zbog putničkog dijela koji je prilikom sudara ostao stabilan, kao i zbog dobre zaštite na svim kritičnim dijelovima karoserije kod bočnog sudara. Sorento je visoku ocjenu dobio i kod zaštite djece. Sjedišta i nasloni za glavu su pokazali dobru zaštitu putnika kod spriječavanja povreda vrata u slučaju sudara odpozadi. Sistem za spriječavanje naleta, dio Sorentove standardne opreme, koji spada u kategoriju sigurnosnih asistencijskih sistema, takođe se iskazao u spriječavanju težih posljedica sudara.

 

Sigurnost Sorenta ojačana je karoserijom za koju je upotrijebljen napredni čelik velike čvrstoće (AHSS). Svaki Sorento je standardno opremljen sa 7 sigurnosnih zračnih jastuka među kojima je novi središnji jastuk, koji pruža dodatnu zaštitu vozačeve i suvozačeve glave. Sve izvedbe Sorenta standardno su opremljene i s Kijinom elektronskom kontrolom stabilnosti (ESC) i pomoćnim sistemom stabilnosti (VSM), koji vozačima pomažu kod kontrole vozila tokom kočenja i zavijanja.

 


"Novi Kia Sorento je prostran, ekonomičan i visoko kvalitetan sportski terenac za do 7 putnika. Njegovi kupci će se uvjeriti i da je vrlo siguran. Model je još u prošlim generacijama bio omiljen među porodicama, koje je oduševljavao atraktivnim dizajnom, motornim performansama i terenskim sposobnostima. Bitno je da auto pruža široku ponudu opreme i tehnologija namijenjenih smanjenju mogućnosti sudara kao i da u slučaju neizbježnog sudara štiti sve putnike u njemu", izjavio je Pablo Martinez Masip, direktor planiranja i pripreme cijena proizvoda u Kia Motors Europe.


Novi Sorento nudi Kijine najnaprednije asistencijske sisteme. Zavisno od nivoa opreme moguće je naručiti sistem za spriječavanje naleta s prepoznavanjem pješaka, biciklista i vozila, novu funkciju Junction Turning, koja prepoznaje dolazeća vozila tokom zavijanja na raskrsnici, automatsko zasjenjivanje farova, sistem za upozoravanje vozača na dekoncentraciju s novom funkcijom upozoravanja na polaženje vozila ispred, sistem za održavanje vozila na voznoj traci i upozoravanje na vozila u mrtvom uglu. Kao dodatna oprema tu su još i ostale tehnologije, kao npr. pomoć kod vožnje na autocesti (HDA – Highway Driving Assist) s radarskim tempomatom kojem pomažu navigacijski podaci, pametno upozoravanje na ograničenja brzine, siguran izlazak iz vozila (Safe Exit Assist), spriječavanje sudara tokom vožnje unazad i pregled vozila iz ptičije perspektive. Na raspolaganju je i najnovije pomagalo – daljinsko parkiranje vozila.


Sorento može biti opremljen i sa asistencijskom tehnologijom – sistemom za održavanje vozila na voznoj traci (Lane Following Assist), koji djeluje pri brzini vozila između 0 i 180 km/h. LFA praćenjem vozila sprijeda i praćenjem cestovnih podnih oznaka pomaže vozačima Sorenta da ostanu na voznoj traci. U kombinaciji s radarskim tempomatom sa sistemom stani/kreni od pomoći je vozačima kod usporavanja, kočenja i okretanja upravljača s obzirom na vozila ispred, kao i upotrebom radarskih senzora, a sve sa ciljem da Sorento održava siguran razmak.
Novi Kia Sorento već je u prodaji u nekim evropskim zemljama, a kod nas se može očekivati na proljeće. Sve varijante Sorenta dolaze s fabričkom 7-godišnjom garancijom (do 150.000 km, prve 3 godine bez ograničenja prijeđenih kilometara).

Datum objave: 17/12/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook