Naslovna > Automobili > Porsche > 911 > „Pikes Peak“ verzija Kena Blocka - umjetničko djelo od 1400 KS

Porsche 911

„Pikes Peak“ verzija Kena Blocka - umjetničko djelo od 1400 KS

Pratiti prošlogodišnji Hoonicorn je teško, ali Blockov Porsche je na visini zadatka...

Ken Block ima divlju kolekciju nevjerovatnih mašina. Njegov Ford Mustang iz 1965. i dalje se ističe kao dostignuće u apsurdu. Iako je ovo teško pratiti, Block još uvijek uspijeva dodati divlje mašine svojoj kolekciji, a njegova posljednja preuzima tortu. Nazvan Hoonipigasus, ovaj Porsche 911 sa srednjim motorom od 1400 KS izgleda kao da je spreman za let, ali njegov posao je da se izbori sa Pikes Peak.

 

 

 


Napravljen od strane tima BBi Autosport-a u saradnji sa ekipom Kena Blocka u Hooniganu, ovaj Pikes Peak Porsche je pun ozbiljnog hardvera. Ljudi iz BBi Autosport-a pomaknuli su Porsche-ov „redni šestak“ sa zadnje strane kako bi ga postavili na sredinu automobila. Motor je 4,0-litarski koji se prisilno napaja parom turbopunjača, što bi trebalo da pomogne u prevladavanju razrijeđenog vazduha dok se Block penje na planinu. Pomažući da tu snagu pretvori u pokret, ovaj Porsche sada ima sistem pogona na sva četiri točka.

 


Naravno, snaga nije dovoljna da vas odvede na vrh Pikes Peaka ispred čopora. Ovaj Porsche ima vješanje koji se prilagođava na osnovu GPS telemetrije s prošlogodišnjeg događaja i dovoljno aerodinamike da se zalijepi bilo gdje. Dok većina sankcionisanih tijela ograničava aerodinamički paket ili vješanje koji su dostupni konkurentima, događaji poput Pikes Peak-a omogućavaju proizvođačima automobila i timovima da imaju efektivno otvorenu knjigu za dizajniranje svojih aero paketa bez ograničenja dosadnih pravila. Blockov Porsche će se voziti u Open klasi, što efektivno ograničava automobile na proizvodnju zasnovanu na proizvodnji i nalik na lim serijskog modela.

 


Ovo nije prvi put da je Block krenuo na Pikes Peak, kao što se može pretpostavili iz gore navedenih podataka. Block se slavno popeo na Pikes Peak sa svojim ažuriranim Hoonicorn-om za veoma popularan video Climbkhana. Block će zasigurno dokumentovati njegovo putovanje na Pikes Peak sa svojim Porsche Hoonipigasusom tokom 100. održavanja Pikes Peak International Hill Climba.

Datum objave: 17/05/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook