Naslovna > Tehnika > Plan za razvoj proizvodnje i prodaje e-vozila

Volkswagen

Plan za razvoj proizvodnje i prodaje e-vozila

Volkswagen grupacija predstavila je veliki plan koji obuhvata ogromna ulaganja u infrastrukturu i razvoj električnih automobila sa ciljem povećanja prodaje ovih vozila u Evropi...

U grupaciji automobila Volkswagen plan je da do 2026. godine u Evropi jedna četvrtina prodanih automobila sadrži električni motor. Kako bi u tome uspjeli biće uložena velika sredstva u razvoj postrojenja i novih projekata. Buduća vozila sa ovim pogonom će piti proizvođena u više od 10 lokacija širom Starog kontinenta, dok će 8 postrojenja montirati isključivo električne modele. Sada je poznato da će više milijardi biti uloženo za unaprijeđenje postrojenja u pokrajini Donjoj Saksoniji, poznato je i da će u Hanoveru biti sklapani isključivo e-modeli, između ostalih budući Audi Artemis, kao i Volkswagen ID serije California.

 

 

 

 

 

Fabrike u Lajpcigu i Volfzburgu će isto tako montirati vozila sa električnim pogonskim sklopovima, dok će biti konstruisani i centri za istraživanje i razvoj e-vozila. Rukovodstvo ove grupacije takođe želi da značajno podigne brojke proizvodnje komponenti neophodnih za konstrukciju električnih automobila. Tako će mnogo veći broj baterija, elektromotora i drugih dijelova biti proizvođeno u postrojenjima u Braunšvajgu, Kaselu i Salcgiteru. Isto tako dvije postojeće fabrike u Španiji (u Martorelju i Pamploni), će biti preorijentisane na sklapanje vozila sa električnim pogonskim sklopovima.


 

Datum objave: 14/12/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook